De eerste MotoGP voor Indonesië in 25 jaar op zondag 20 maart 2022 werd overschaduwd door regen. Er moest zelfs een 'sjamaan' aan te pas komen om de goden om een gunst te vragen: ‘Laat het alstublieft stoppen met regenen, zodat de Indonesische Grand Prix door kan gaan.’


‘Na regen komt zonneschijn’. Dit spreekwoord beschrijft heel goed het verloop van de MotoGP op het Indonesische eiland Lombok. Het was de eerste MotoGP op Indonesische bodem sinds 25 jaar. Alle aanwezigen op het Mandalika-circuit, onder wie ook president Joko ‘Jokowi’ Widodo, wachtten dan ook vol spanning op het startsein van de race die om 15.00 uur lokale tijd gepland stond. Maar, toen kwam de regen.


Een half uur voor aanvang van de race kwam die met bakken uit de hemel vallen. Commentatoren probeerden nog lichtpuntjes te zien tussen de buien door. Maar die waren ook een half uur later in geen velden te bekennen. Alles wees erop dat er afgeweken moest worden van de geplande starttijd. 


Bezorgde, gespannen gezichten op de tribune én in de pits. Want, als het niet snel zou gaan stoppen met regenen, kan de race niet doorgaan. 


In het water 


Op krantenkoppen zoals ‘MotoGP afgelast wegens regen’ en ‘MotoGP in Indonesië valt letterlijk in het water’ zat natuurlijk niemand te wachten. 


De internationale motorcoureurs niet, die zich hadden verheugd op hun eerste race op het splinternieuwe circuit op Lombok; de toeschouwers niet, die uit alle hoeken van de archipel naar het buureiland van Bali toestroomden om dit grootse evenement van dichtbij te aanschouwen; maar ook de Indonesische overheid niet die met het nieuwe circuit Indonesië internationaal op de kaart wil zetten. 


Mbak Rara


Reden dus voor 'sjamaan' Rara Isti Wulandari om in actie te komen. Met een witte bouwvakkershelm op het hoofd, liep zij in snelle pas het 4,3 kilometer lange circuit op waarbij zij werd toegejuicht door een enthousiaste menigte. 


Mbak Rara (zus Rara, Red.), zoals zij ook wel wordt genoemd, sloeg daarbij vol passie met een kleine stok op een koperen kom terwijl zij iets onverstaanbaars murmelde, zeer waarschijnlijk een smeekbede tot de goden om de regenbui snel te laten stoppen.


Niet iedereen was even enthousiast over het optreden van mbak Rara dat over de hele wereld werd uitgezonden. ‘Beschamend voor Indonesië’, en ‘een voorbeeld van domheid’, zeiden tegenstanders op sociale media. 


Asfaltleggers


Mbak Rara verscheen niet uit het niets op het toneel of in dit geval op het circuit. Ze was de afgelopen weken nauw betrokken bij de voorbereidingen van de eerste MotoGP in Indonesië sinds 1997. Haar taken? Bidden voor de asfaltleggers die een stuk baan opnieuw moesten asfalteren wegens een afbrokkelende asfaltlaag. En bij dit soort werkzaamheden is regen funest. 


Een klein beetje regen vormt geen probleem, maar een kletsnatte baan kunnen de asfaltleggers niet gebruiken. Om het ergste te voorkomen, riepen de organisatoren van het evenement de hulp in van mbak Rara. Maar dat ze op de grote dag zelf in actie moest komen, daar had niemand op gerekend. 


Ruim een uur later


Of het door mbak Rara uitgevoerde ritueel heeft geholpen, kan niemand met zekerheid zeggen. Eén ding staat vast. Ruim een uur later dan aanvankelijk gepland, kon het startsein uiteindelijk worden gegeven. Drieëntwintig deelnemende motorcoureurs schoten uit de startblokken. 


Drieëntwintig, want zesvoudig wereldkampioen Marc Márquez, waar president Jokowi een groot fan van is, moest helaas verstek laten gaan. De Spanjaard kwam zwaar ten val tijdens de opwarmronde eerder die dag, zijn vierde val op het Mandalika-circuit. 


Winnaar van de MotoGP van Indonesië is Miguel Oliveira die de trofee overhandigd kreeg uit handen van Jokowi. Tijdens een interview na zijn overwinning zette de Portugees hotelmedewerker Risman nog even in het zonnetje. 


‘Ik draag deze overwinning op aan een hotelmedewerker hier op Lombok. Hij heet Risman. Hij heeft mij veel geholpen tijdens mijn verblijf hier.’ 


Risman werkt in hotel Novotel Lombok Resort & Villas in de kustplaats Kuta in het zuiden van het eiland, niet zover verwijderd van het Mandalika-circuit. 


Een dag voor de MotoGP noemde Risman Oliveira op Instagram nog ‘kandidaat-kampioen 2022’. Of dat ook echt gaat gebeuren? Risman gunt het Oliveira natuurlijk van harte. Oliveira bezet momenteel de vierde plaats in de tussenstand. Volgende maand gaat het MotoGP-kampioenschap verder met de Grand Prix van Argentinië. 


Foto: BPMI Setpres/Laily Rachev