Tijdens een persconferentie op woensdag 2 maart 2022 in Jakarta, riep de Oekraïense ambassadeur in Indonesië, Vasyl Hamianin, wereldregeringen, waaronder ook Indonesië, op de Russische invasie van Oekraïne krachtig te veroordelen. Het geven van morele steun is wel het minste wat de internationale gemeenschap, inclusief Indonesië, nu kan doen, aldus de ambassadeur. 


De ambassadeur zei ten zeerste en oprecht te hopen dat Indonesië zich nu eindelijk krachtig zal uitspreken tegen de Russische agressie en de agressie van Poetin. ‘Veroordeling hiervan is wel het minste wat elk land kan doen’, aldus Hamianin. 


De ambassadeur zei te verwachten dat de Indonesische regering Oekraïne tastbare steun zal bieden zoals humanitaire hulp. 


Wereldvrede bewaren


Eerder drong de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Retno Marsudi, al aan op onmiddellijke de-escalatie van het Russische-Oekraïense conflict. Ook zei de minister dat de Indonesische grondwet voorschrijft dat Indonesië de plicht heeft om gezamenlijk de wereldvrede te bewaren en veilig te stellen. 


Volgens Marsudi heeft het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken reeds diplomatieke stappen ondernomen door zowel de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne als die van Rusland te benaderen. ‘Wij hopen dat de gesprekken tussen Oekraïne en Rusland goede resultaten zullen opleveren’, aldus de minister. 


Marsudi zei ook dat de buitenlandse politiek van Indonesië in overeenstemming zal blijven met het internationale recht en het VN-Handvest, waarbij de regionale integriteit en soevereiniteit gerespecteerd moeten worden. 


Militaire actie onacceptabel


Hetzelfde zei Arrmanatha Nasir een dag eerder op de Algemene Vergadering van de VN in New York. Nasir, de vertegenwoordiger van de Indonesische Republiek bij de VN, zei dat de situatie in Oekraïne de vrede in Oost-Europa heeft geschaad en dat militaire actie in Oekraïne onacceptabel is: ‘Militaire acties in Oekraïne brengen het leven van burgers in gevaar en bedreigen de regionale vrede en stabiliteit.’ 


Indonesië dringt aan op onmiddellijk herstel van de vrede in Oekraïne en de bewerkstelliging van een vreedzame oplossing door middel van dialoog en diplomatie. Want, zei Nasir, burgers worden het meest getroffen door de oorlog. Hij roept alle partijen dan ook op om te zorgen voor een veilige doorgang voor burgers, ‘vooral omdat er in Oekraïne ook Indonesiërs worden geëvacueerd’. 


In totaal heeft Indonesië al 99 mensen uit Oekraïne geëvacueerd.