Een Indonesische rechtbank heeft een directeur van een islamitisch meisjesinternaat in hoger beroep ter dood veroordeeld voor het verkrachten en bezwangeren van minderjarige leerlingen. De zaak leidde tot grote publieke verontwaardiging en zette de kwestie kinderbescherming op particulier gerunde religieuze scholen nationaal op de kaart. 


De 36-jarige directeur, die tevens de oprichter is van het internaat, werd in februari dit jaar door een rechtbank in het West-Javaanse Bandung veroordeeld tot levenslang voor het verkrachten en bezwangeren van minderjarige leerlingen. 


De aanklagers hadden in eerste instantie de doodstraf geëist. Toen dat verzoek werd afgewezen, eisten zij chemische castratie bovenop de levenslange celstraf. Ook dit verzoek wees de rechtbank af omdat in het Wetboek van Strafrecht staat dat aan mensen die ter dood of tot levenslang zijn veroordeeld geen andere straffen mogen worden opgelegd dan ontzetting van bepaalde rechten. 


Doodstraf plus schadevergoeding


De aanklagers zijn meteen in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak. Op maandag 4 april 2022 aanvaardde het hooggerechtshof het beroep van de aanklagers. De levenslange straf werd omgezet in de doodstraf. De rechtbank heeft ook beslist dat de directeur zijn slachtoffers een schadevergoeding moet betalen van 300 miljoen Indonesische rupiah. Omgerekend is dat ongeveer 19 duizend euro. 


De rechtbank achtte de man schuldig aan de verkrachting van ten minste 13 minderjarige leerlingen in de periode 2016 tot 2021. De verkrachtingen hebben plaatsgevonden in het internaat zelf, in een hotel en in een huurappartement. Uit de verkrachtingen zijn zeker negen baby’s geboren. 


De man richtte het meisjesinternaat in 2016 op. De verkrachtingen kwamen medio 2021 aan het licht toen een van de slachtoffers tijdens de vakantieperiode naar huis terugkeerde en haar familie toen ontdekte dat zij zwanger was.  


Slachtoffers gehersenspoeld


De rechtbank concludeerde dat de directeur, die ook godsdienstonderwijs gaf op het internaat, zijn slachtoffers zo had gehersenspoeld dat zij geen goed van kwaad meer konden onderscheiden. 


De man heeft volgens de rechtbank opzettelijk geweld en obscene daden gepleegd. In plaats van zijn leerlingen te onderwijzen, gebruikte hij geweld of dreigementen om kinderen te dwingen geslachtsgemeenschap met hem te hebben. 


Tijdens het proces pleitte de beklaagde voor clementie en zei dat hij zijn slachtoffers had verkracht op momenten van zwakte. Ook zei hij dat hij de enige kostwinner was voor zijn vrouw en drie kinderen.