Vanaf 28 april 2022 verbiedt Indonesië tijdelijk de export van kookolie en ruwe palmolie. ‘s Werelds grootste producent van palmolie kampt al enige tijd met een tekort aan ruwe palmolie en afgeleide producten. 

 

President Joko ‘Jokowi’ Widodo maakte vrijdag (23/4/2022) bekend dat Indonesië de export van kookolie en ruwe palmolie tijdelijk stopzet. Het exportverbod gaat op donderdag 28 april 2022 in. Het is nog niet duidelijk tot wanneer het verbod duurt. 

 

Veiligstellen


Met de maatregel probeert de overheid de binnenlandse voorraden veilig te stellen en de prijzen onder controle te houden. Vanwege de hoge prijzen voor kookolie gewonnen uit de vrucht van de oliepalm besloot de Indonesische regering begin april dit jaar over te gaan tot het verstrekken van financiële steun aan miljoenen huishoudens en straatverkopers in het land.  

 

Tegen persbureau Reuters zei minister Sri Mulyani Indrawati van Financiën heel goed te beseffen dat het exportverbod gevolgen zal hebben voor andere landen. Desondanks meent zij dat de maatregel noodzakelijk is om de binnenlandse prijzen van kookolie, die flink zijn opgestuwd door de oorlog in Oekraïne, te dempen. 

 

Subsidie


Indonesië kampt al sinds 2021 met een tekort aan palmolie waardoor de prijzen voor een liter kookolie de pan uit rezen.  

 

De regering besloot eerder dit jaar in te grijpen en stelde een maximale verkoopprijs vast voor kookolie gewonnen uit de vruchten van de oliepalm. Dit om de olie betaalbaar te houden voor de consument. De maximale verkoopprijs voor een liter palmolie kwam toen te liggen op 14.000 rupiah. Omgerekend nog geen euro. Daarmee waren de binnenlandse tekorten echter nog niet opgelost. 

 

De subsidie voor kookolie werd medio maart dit jaar weer ingetrokken. De palmolie was weer op voorraad, maar werd verkocht tegen hogere prijzen dan voorheen. 

 

Corruptie


Niet veel eerder werd een topfunctionaris werkzaam op het ministerie van Handel als verdachte aangemerkt in in een grote corruptiezaak waarbij op illegale wijze exportvergunningen werden afgegeven voor ruwe palmolie. Ook drie belangrijke figuren in de palmolieindustrie zijn aangemerkt als verdachten.