De Indonesische regering krijgt veel kritiek op haar keuze voor een 27-jarige popster als G20-woordvoerder van Indonesië. Het ontbreekt de onlangs aangestelde actrice en zangeres aan economische ervaring. En dat terwijl de G20 een economisch forum is.


Op 31 maart 2022 werd zangeres en actrice Maudy Ayunda officieel aangewezen als G20-woordvoerster van Indonesië dat dit jaar het G20-voorzitterschap bekleedt. Financieel persbureau Bloomberg schrijft dat er veel kritiek is op deze keuze. Want, zeggen critici, het ontbreekt de popster aan zowel diplomatieke als economische ervaring. 


En, vooral bij dat laatste zetten zij vraagtekens. Is de G20 immers geen forum waarin de grootste economieën van de wereld overleggen over internationale economische vraagstukken?


Maar, ook het gebrek aan diplomatieke ervaring kan voor problemen zorgen, vinden zij. Verscheidene landen binnen de groep van 20 belangrijkste economieën ter wereld, waaronder grootmacht VS, verzetten zich tegen de Russische aanwezigheid bij de G20-ontmoetingen in Indonesië, met als hoogtepunt de mogelijke aanwezigheid van president Vladimir Poetin op de G20-top later dit jaar op Bali. Ayunda heeft zich tot op heden niet uitgelaten over deze kwestie.


Rolmodel voor de jongere generatie


De Indonesische regering ziet het gebrek aan diplomatieke en economische ervaring klaarblijkelijk niet als een substantieel probleem. Ayunda is volgens de regering de geschikte persoon om het Indonesische voorzitterschap van de G20 bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. De in 1994 geboren actrice/zangeres wordt namelijk gezien als een rolmodel voor het Indonesische publiek, en dan met name voor de millennials en generatie Z die samen een groot deel vormen van de Indonesische bevolking. 


Ayunda heeft daarnaast een indrukwekkend CV. Zo heeft zij in het buitenland haar bachelor- en masteropleiding afgerond. Haar bachelor behaalde ze aan de universiteit van Oxford (Politics, Philosophy, and Economics), gevolgd door haar master aan de universiteit van Stanford (Master of Arts in Education en Master of Business Administration). Ook zou zij naast het Indonesisch andere talen spreken, waaronder Chinees, Engels en Spaans. 


Voordeel van de twijfel


Bobby Adhityo Rizaldi, parlementslid van de Golkar-partij, zegt tegen nieuwssite Detik.com dat critici Ayunda het voordeel van de twijfel moeten gunnen en dat Indonesische jongeren zoals Ayunda een steuntje in de rug moeten krijgen om op internationale fora te spreken. Maar, zeggen critici, waarom dan niet iemand kiezen die op het platteland van Indonesië woont? 


Tegen Bloomberg zeggen critici dat de regering keer op keer de voorkeur geeft aan bevoorrechte jongeren uit de stad, zonder om te kijken naar jongeren met een gemiddeld tot laag inkomen uit rurale gebieden. Zij noemen de aanstelling van Ayunda dan ook meer een symbolische benoeming die deel uitmaakt van inspanningen van de Indonesische regering om kritiek van de jongere generatie omtrent urgente kwesties zoals werkgelegenheid in te dammen. 


Meer dan de helft van de 273 miljoen inwoners in het land is jonger dan 35 jaar. Het werkloosheidspercentage in de leeftijdsgroep 16 tot 30 jaar schommelde vorig jaar rond de 14 procent, schrijft Bloomberg. 


Taken


Ayunda, die zich zeer vereerd voelt om voor Indonesië als woordvoerster te mogen optreden, heeft over het Indonesische G20-voorzitterschap het volgende te zeggen: ‘Het Indonesische volk kan voordeel halen uit de G20-ontmoetingen. De komst van duizenden afgevaardigden kan onze economie nieuw leven inblazen. Wij moeten er trots op zijn dat Indonesië de kans krijgt discussies te leiden over verschillende scenario’s om de wereld uit de pandemie te halen.’


Op de website van het kabinetssecretariaat van de Indonesische Republiek lezen wij dat Ayunda als taak heeft informatie te verstrekken over diverse G20-activiteiten die relevant zijn voor Indonesië. Gevoelige kwesties, zoals het wel of niet aanwezig zijn van Vladimir Poetin op de G20-top op Bali later dit jaar, zullen worden overgelaten aan andere personen in haar team. En dat is maar goed ook, vinden critici. 


Ondanks alle kritiek, vinden wij dat Ayunda toch best trots mag zijn op haar aanstelling. G20-woordvoerder van de Indonesische regering is toch wel een hele verrijking voor haar CV.