De Indonesische president Joko ‘Jokowi’ Widodo heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de Russische president Vladimir Poetin uitgenodigd voor de G20-top later dit jaar op Bali. Tijdens een persconferentie zei Jokowi dat Poetin onmiddellijk heeft verklaard daartoe bereid te zijn. 


Tijdens een virtuele persconferentie op vrijdag (29/4/2022) vanuit het presidentieel paleis in Bogor (West-Java) zei president Jokowi dat hij een dag eerder telefonisch contact had gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Tijdens dat gesprek nodigde hij Zelensky uit voor de G20-top op Bali in november dit jaar. 


Jokowi zei Zelensky te hebben uitgenodigd omdat de G20 een katalyserende rol speelt bij het herstel van de wereldeconomie die momenteel sterk afhankelijk is van twee dingen, namelijk de Covid-19-pandemie en de oorlog in Oekraïne. 


Geen wapenhulp, wel humanitaire hulp


De twee spraken ook over de huidige ontwikkelingen in Oekraïne. President Zelensky zou aan Jokowi om wapenhulp hebben gevraagd, maar Jokowi zei daarop dat de Indonesische grondwet dat niet toelaat. Wel is Indonesië bereid humanitaire hulp te bieden. Ook sprak Jokowi de hoop uit dat er snel een einde komt aan de oorlog en dat er door middel van onderhandelingen een vreedzame oplossing kan worden bereikt. 


Niet lang na het gesprek met de Indonesische president, plaatste de Oekraïense president Zelensky een tweet waarin hij Jokowi bedankte voor de uitnodiging om aanwezig te zijn op de G20-top later dit jaar, en diens steun voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne. 


Poetin aanwezig


Een dag nadat Jokowi Zelensky had gesproken, had de Indonesische president tevens telefonisch contact met Vladimir Poetin. Ook Poetin bracht Jokowi op de hoogte van de situatie in Oekraïne, waaronder de lopende onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne. En ook tijdens dit gesprek benadrukte Jokowi het belang van een spoedige beëindiging van de oorlog. 


Jokowi nodigde ook Poetin uit voor de G20-top. De Russische president zou volgens Jokowi onmiddellijk hebben verklaard aanwezig te zullen zijn. 


Internationale economische samenwerking


Al in maart dit jaar kondigde de Russische ambassadeur voor Indonesië Lyudmila Vorobieva aan dat Poetin het voornemen had om deel te nemen aan de G20-top op Bali. Westerse landen binnen de G20, waaronder de VS en de EU, willen hem er echter niet bij hebben. 


De Indonesische regering meent echter dat Indonesië als roterend G20-voorzitter de verantwoordelijkheid heeft om alle leden uit te nodigen en dat de G20 een forum is voor internationale economische samenwerking. Het land zal zich binnen de G20 daarom toespitsen op economische kwesties en het wereldwijde economische herstel na de Covid-19-pandemie. 


Vrede en stabiliteit


President Jokowi zei tijdens de persconferentie in Bogor dat vrede en stabiliteit sleutels zijn tot het herstel van de wereldeconomie. Om die reden dringt Indonesië, dat dit jaar het G20-voorzitterschap bekleedt, aan op een vreedzame oplossing voor het conflict tussen Rusland en Oekraïne.


‘Hierbij wil ik benadrukken dat Indonesië de G20 wil verenigen. Laat er geen splitsing zijn’, aldus president Joko Widodo.