Buitenlanders die de regels aan hun laars lappen en de Balinese cultuur niet respecteren. Het loopt de spuigaten uit en I Wayan Koster, de gouverneur van Bali, vindt het welletjes met die ongehoorzame toeristen. Een Russische influencer werd vrijdag (6/5/2022) het land uitgezet voor het naakt poseren bij een voor Balinezen heilige boom. 


De Balinezen voerden na het incident een ceremonie uit om de boom ritueel te reinigen. Ook de Russische vrouw, die publiekelijk haar spijt had betuigd, nam daaraan deel. Maar dit alles mocht niet baten. 


Te vaak


Er zijn volgens de gouverneur al te veel van dit soort incidenten gebeurd op het eiland. Niet veel eerder danste een Canadees in zijn blootje op de heilige berg Batur. Hij zit in afwachting van zijn deportatie in hechtenis. De naaktfoto van de Russische influencer bij een heilige boom was de druppel die de emmer deed overlopen. 


Het betuigen van spijt en het deelnemen aan een ceremonie om de heilige boom ritueel te reinigen volstaan niet, aldus de gouverneur van Bali. Het minachten van de Balinese cultuur kan niet worden getolereerd. De Russische influencer en haar man moeten volgens de gouverneur dan ook zo snel mogelijk het land worden uitgezet. En dat is inmiddels ook al gebeurd.  


Op vrijdag 6 mei 2022 zette de Balinese immigratiedienst de twee op het vliegtuig richting Moskou. Man en vrouw mogen de komende zes maanden Indonesië niet binnenreizen. 


Lesje geleerd?


Tot deportatie is overgegaan omdat de vrouw artikel 75, lid 6 van de Indonesische immigratiewet uit 2011 heeft overtreden. Volgens dit artikel zijn immigratiebeambten gemachtigd op te treden tegen buitenlanders op Indonesisch grondgebied die activiteiten uitvoeren die gevaarlijk worden geacht voor de nationale veiligheid en de openbare orde, of tegen buitenlanders die de Indonesische wet- en regelgeving niet respecteren of overtreden.


Gouverneur Koster hoopt dat de sanctie een les kan zijn voor andere toeristen om zich aan de regels te houden en de Balinese normen en waarden te respecteren.  


'Ik wist het niet'


De Russin plaatste enige tijd geleden een video op haar Instagram account waarop ze naakt te zien was, leunend tegen een grote 700 jaar oude boom die achter de Babakan-tempel staat in de regio Tabanan. De video die viraal ging veroorzaakte veel ophef onder de Balinese bevolking. 


Dorpelingen hielden niet lang daarna een reinigingsceremonie. De influencer nam daar zelf ook aan deel. De vrouw, die haar naaktvideo inmiddels al had verwijderd, plaatste een foto van haar deelname aan dit reinigingsritueel op Instagram - haar account is inmiddels ook niet meer openbaar -  met in het onderschrift haar excuses voor alle inwoners van Bali en heel Indonesië. Ze schreef dat ze niemand wilde beledigen en dat ze niet wist dat de boom heilig was.