Indonesië hervat vanaf maandag 23 mei 2022 de export van palmolie. De maatregel is genomen omdat er op de binnenlandse markt weer sprake is van een evenwicht tussen vraag en aanbod. 

President Joko 'Jokowi' Widodo maakte de nieuwe maatregel donderdag (19/5/2022)  bekend vanuit het presidentieel paleis in Bogor (West-Java):

Gezien het huidige aanbod van kookolie en gezien het feit dat er 17 miljoen mensen werkzaam zijn in de palmolie-industrie, zowel boeren, arbeiders als ander ondersteunend personeel, heb ik besloten dat de export van kookolie per 23 mei 2022 weer hervat kan worden.

Indonesië stelde sinds 28 april 2022 een tijdelijk exportverbod in voor kookolie en ruwe palmolie omdat het land al enige tijd te kampen had met een tekort aan ruwe palmolie en afgeleide producten waardoor de prijzen voor kookolie de pan uit rezen.  

Het aanbod van palmolie is momenteel weer stabiel, legt Jokowi uit: 

De binnenlandse vraag naar kookolie ligt op ongeveer 194 duizend ton per maand. In maart, voordat het exportverbod van kracht werd, lag het aanbod slechts op 64,5 duizend ton. Na het exportverbod in april, ligt het aanbod op 211 duizend ton per maand, hoger dus dan de binnenlandse vraag. 

Het ruime aanbod van palmolie zorgt ook voor stabielere prijzen. Vóór het exportverbod lag de gemiddelde binnenlandse prijs van kookolie rond de 19.800 rupiah per liter. Na het exportverbod daalde de prijs voor een liter kookolie naar 17.200 tot 17.600 rupiah, aldus Jokowi. 

De president spreekt van een goede ontwikkeling. Desondanks beseft hij ook dat er in het land nog een aantal gebieden is waar de prijs voor kookolie relatief hoog is. Jokowi is echter van mening dat de prijzen ook daar de komende weken betaalbaarder zullen worden omdat palmolie weer volop beschikbaar is op de binnenlandse markt.