[Update: plan prijsverhoging beklimmen tempel is uitgesteld] Als het aan de coördinerend minister van Maritieme Zaken en Investeringen van Indonesië ligt, zal het beklimmen van de Borobudur in de nabije toekomst niet meer inbegrepen zijn bij de entreeprijs. Bezoekers die de reliëfpanelen en de stoepa’s met daarin boeddhabeelden van dichtbij willen bekijken, moeten daarvoor apart betalen. En de prijzen liegen er niet om.


Het beklimmen van de tempel gaat voor buitenlandse toeristen 100 USD en voor lokale toeristen mogelijk 750 duizend rupiah kosten (omgerekend bijna 48 euro), heeft minister Luhut Binsar Pandjaitan bekendgemaakt. De entreeprijs blijft daarentegen wel gelijk, namelijk 25 USD voor buitenlandse toeristen en 50 duizend rupiah (ongeveer 3 euro) voor lokale toeristen. 


Goed nieuws voor scholieren, want zij hoeven niet al te diep in de buidel te tasten. Voor 5000 rupiah (ongeveer 30 eurocent) kunnen zij de stoepa’s van dichtbij aanschouwen. 


Limiet


Naast het vaststellen van een aparte prijs voor het beklimmen van de tempel, zijn er ook plannen voor het vaststellen van een limiet aan het aantal bezoekers. Gedacht wordt aan een maximaal 1200 bezoekers per dag.


Bezoekers dienen gebruik te maken van een gids. Het plan is om lokale bewoners in te zetten voor het rondleiden van toeristen. Volgens minister Pandjaitan draagt het inzetten van lokale bewoners bij aan het creëren van werkgelegenheid. Tevens wordt bij lokale bewoners een verantwoordelijkheidsgevoel gekweekt om een steentje bij te dragen aan het behoud van dit historische bouwwerk. 


Werelderfgoed


Volgens minister Pandjaitan zijn bovengenoemde maatregelen noodzakelijk voor het behoud van de Borobudur, die sinds 1991 op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Sinds begin 2020 is de boeddhistische tempel bijna twee jaar gesloten geweest voor publiek. 


Gedurende die tijd vonden er op de bovenste etages van de tempel onderhoudswerkzaamheden plaats. Ook werd onderzocht wat de gevolgen zijn van het toerisme op de hoofdstoepa, de kleinere stoepa’s en de stabiliteit van de structuur van de stoepa’s.


Onverantwoord gedrag


De afgelopen jaren werd menigmaal melding gemaakt van onverantwoord gedrag door bezoekers, met name op de achtste, negende en tiende etage van de tempel, zoals het zitten op of beklimmen van de stoepa’s, het rond laten slingeren van afval, en het plakken van kauwgom op stenen oppervlakken. Dit alles heeft nadelige gevolgen voor het tempelcomplex.


Ook het zand onder het schoeisel van bezoekers kan schade aanrichten aan het tempelcomplex. Er liggen plannen op tafel om speciale sandalen in het leven te roepen die bezoekers aan moeten doen om de tempel te mogen betreden. De productie van de sandalen komt te liggen in handen van de lokale bevolking woonachtig in de omgeving van de Borobudur wat het het micro-, klein-, en middenbedrijf ten goede zal komen. 


Plannen


Ofschoon er nog niets officieel is vastgelegd, lijkt het erop dat de door minister Pandjaitan voorgestelde plannen in de nabije toekomst verwezenlijkt gaan worden. Want, zegt de minister in een schriftelijke verklaring op de website van zijn ministerie, het is belangrijk dat er speciale aandacht wordt besteed aan het behoud van deze historische en culturele rijkdom. 


Pandjaitan is zich er echter ook van bewust dat het voorstel voor een speciaal tarief voor het beklimmen van de tempel niet door iedereen hartelijk wordt ontvangen. In een reactie daarop zegt hij dat er nog besprekingen plaatsvinden over een mogelijke verlaging van het tarief voor lokale toeristen. De voorgestelde tarieven voor buitenlandse toeristen en scholieren staan zo goed als vast, namelijk 100 USD voor buitenlandse toeristen en Rp.5000 voor scholieren. 


Laatste update: 13 juni 2022, 03.16 uur