De Indonesische president Joko ‘Jokowi’ Widodo heeft aangeboden een boodschap van zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky over te brengen aan de Russische president Vladimir Poetin in een poging de hoop op vrede te vergroten. 


Na een 11-uur lange treinreis vanuit Polen is president Jokowi woensdag (29/6/2022) aangekomen in Oekraïne waar hij in de Oekraïense hoofdstad Kiev een ontmoeting had met zijn ambtgenoot Volodymyr Zelensky. 


Boodschap


Tijdens een gezamenlijke persconferentie zei Jokowi dat zijn bezoek een uiting is van de Indonesische bezorgdheid over de situatie in Oekraïne. De president zei voorts dat Indonesië groot belang hecht aan de soevereiniteit en de territoriale integriteit van een gebied. 


Ook wees Jokowi op het belang van een vreedzame oplossing voor het conflict tussen Rusland en Oekraïne: ‘Bij deze gelegenheid heb ik aangeboden een boodschap van president Zelensky over te brengen aan president Poetin die ik binnenkort zal ontmoeten.’


Persbureau Reuters schrijft echter dat het niet meteen duidelijk was hoe Zelensky op Jokowi’s aanbod reageerde en of hij tijdens de gesprekken met zijn Indonesische ambtgenoot een boodschap had die moest worden overgebracht aan Poetin. 


Hulp


Jokowi sprak verder zijn diepe bezorgdheid uit over de gevolgen van de oorlog voor de mensheid. Indonesië, zei de president, zal met alle middelen proberen hulp te bieden bij het verstrekken van medicijnen en de wederopbouw van ziekenhuizen rondom Kiev. 


Ook zei de Indonesische president zich zorgen te maken over de wereldwijde voedselketen die zwaar onder druk staat als gevolg van de oorlog: ‘Het is belangrijk dat alle partijen veiligheidsgaranties bieden voor een vlotte export van Oekraïense voedingsmiddelen, ook via zeehavens.’


Vóór de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari 2022 was Oekraïne een van de grootste tarweleveranciers van Indonesië. De graanexport vanuit Kiev via de Zwarte Zee werd echter verhinderd door een Russische zeeblokkade. Deze zeeblokkade heeft gevolgen voor de internationale voedselketen. 


Uitnodiging


Tijdens de ontmoeting in Kiev nodigde Jokowi zijn Oekraïense ambtgenoot nogmaals uit deel te nemen aan de G20-top later dit jaar op Bali. Indonesië bekleedt dit jaar het roulerend voorzitterschap van de Groep van 20.


De Indonesische president zei dat dit jaar in het teken staat van 30 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Indonesië en Oekraïne en dat zijn land zich zal blijven inzetten voor de versterking van de bilaterale samenwerking met Oekraïne. 


Bij dezelfde gelegenheid sprak president Zelensky zijn waardering uit voor het bezoek van de president van Indonesië aan zijn land. Jokowi is het eerste Aziatische staatshoofd dat Oekraïne bezoekt sinds de Russische invasie in Oekraïne eind februari dit jaar.


Na zijn bezoek aan Oekraïne vertrok Jokowi weer per trein richting Polen van waaruit hij zijn reis zal vervolgen naar Rusland waar hij een ontmoeting heeft met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. 


Bronnen: Sekretariat Kabinet RI/Reuters
Foto: BMPI Setpres/Laily Rachev