“Leave your shoes with us” heet de campagne gelanceerd door Bali Hotel Association. Australiërs die op Bali verblijven en terugkeren naar Australië krijgen het advies hun schoeisel achter te laten op het eiland ter voorkoming van verdere verspreiding van de zeer besmettelijke veeziekte Mond- en Klauwzeer (MKZ). 


Bali Hotel Association, een associatie van sterrenhotels en resorts op Bali, heeft haar leden geadviseerd Australische hotelgasten op het eiland te informeren over bioveiligheidscontroles die plaatsvinden bij terugkomst in Australië. 


Australische hotelgasten die in een hotel verblijven dat lid is van de associatie kunnen hun schoeisel en kleding in het hotel achterlaten. De schoenen worden gereinigd en het hotel zorgt er voor dat ze gedoneerd worden aan lokale gemeenschappen in nood. 


Tijdelijk gesloten


De ernstige virusziekte onder evenhoevige dieren werd in mei dit jaar geconstateerd bij koeien op verschillende plekken op het Indonesische eiland Java. De ziekte heeft zich inmiddels verder verspreid naar Bali, een zeer geliefde vakantiebestemming voor Australische toeristen. 


Om verdere verspreiding van Mond- en Klauwzeer tegen te gaan, hebben de autoriteiten van Bali de veemarkten op het eiland tijdelijk gesloten. Zeker 128 stuks vee in vier districten op Bali zijn positief getest op MKZ. 55 stuks vee zijn geruimd. Het eiland heeft ongeveer 110 duizend doses MKZ-vaccins beschikbaar. 


Grootste bedreiging


Australië is vrij van MKZ en wil dat graag zo houden. De ziekte wordt als de grootste bedreiging voor de Australische veesector beschouwd. Een uitbraak kan leiden tot massale ruimingen van besmette dieren en de rundvleesexport - een lucratieve markt voor Australië - voor de komende jaren stilleggen.


De Australische autoriteiten doen daarom een dringende oproep aan reizigers uit Bali om hun schoeisel achter te laten op het eiland. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan meeliften op kleding, schoenen, persoonlijke voorwerpen en op het lichaam. Reizigers die vanuit Indonesië Australië binnenreizen, worden bij terugkomst in het land aan veiligheidscontroles onderworpen. 


Band met Indonesië


De Australische minister van Landbouw Murray Watt was vorige week in Jakarta om de MKZ-crisis te bespreken. Murray benadrukte daarbij het belang van het behouden van de sterke band met Indonesië. Australië wil het land daarom helpen bij de aanpak en bestrijding van de veeziekte. 


Eerder gingen berichten de ronde over een reisverbod tussen Bali en Australië. Daarop reageerde minister Watt: ‘We moeten onze band met Indonesië sterk houden, voor de handel, de nationale veiligheid en andere redenen’.