[Dit artikel is geüpdated: walkout van Lavrov] De tweedaagse conferentie van buitenlandministers van de G20-landen op Bali, die vooral in het teken stond van de oorlog in Oekraïne, heeft niet tot bevredigende resultaten geleid. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zou zelfs zijn weggelopen uit een vergadering en heeft het Indonesische eiland voortijdig verlaten. 


Tijdens haar openingstoespraak op donderdag zei de Indonesische minister Retno Marsudi van Buitenlandse Zaken dat de oorlog in Oekraïne de hele wereld in zijn greep houdt. De gevolgen ervan worden wereldwijd gevoeld, met name op het gebied van voedsel, energie en het zakelijk verkeer.


‘En, zoals altijd, worden ontwikkelingslanden en lage-inkomenslanden het meest getroffen’, aldus Marsudi. 


Bruggen, geen muren


Wereldproblemen vereisen mondiale oplossingen, vervolgde de minister. Ze besefte echter ook dat het steeds moeilijker wordt voor wereldleiders om bij elkaar te komen. 


Maar, benadrukte Marsudi, ‘het is ook onze verantwoordelijkheid om bruggen te bouwen en geen muren, gemeenschappelijke belangen te bevorderen en geen eigenbelang, en deel uit te maken van de oplossing.’


Minstens 2 x


Die bruggen zijn er tijdens de conferentie niet gekomen. Aanwezige topdiplomaten schoven hun kritiek op de invasie van Rusland in Oekraïne niet onder stoelen en banken. De gebruikelijke groepsfoto ging niet door en er was geen gezamenlijke afsluitende boodschap. De Russische minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken zou minstens twee keer zijn weggelopen uit een sessie, hij was niet aanwezig op het officiële diner, en heeft het Indonesische eiland eerder verlaten. 


Woordvoerder Teuku Faizasyah van het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt verrast te zijn door de berichtgeving in verscheidene media dat de Russische Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken meerdere keren is weggegaan uit een vergadering: 'Voor zover ik weet, had de Russische minister van Buitenlandse Zaken verschillende bilaterale gesprekken aan de zijlijn. 's Middags, na de lunch, verliet hij Indonesië.'


Over het officiële diner zei Faizasyah dat Lavrov daar inderdaad niet bij aanwezig was omdat er geen diner was na de conferentie: 'Er was geen diner na de vergadering. Minister Retno Marsuda had na afloop alleen een etentje met enkele buitenlandfunctionarissen.'


Vredesboodschap


Hoewel verscheidene deelnemers hun zorgen uitten over de verstoring van de voedsel- en energievoorziening, werd er tijdens de tweedaagse conferentie op Bali geen overeenstemming bereikt. Een oplossing voor de prijsstijgingen van voedsel en energie lijkt voorlopig dus nog niet in zicht. 


Indonesië, gastland en de huidige voorzitter van de G20, heeft de rol van bemiddelaar op zich genomen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. President Joko ‘Jokowi’ Widodo bracht in het kader daarvan eind juni een bezoek aan beide landen om een vredesboodschap over te brengen. Hij hoopte dat dit gebaar zou kunnen leiden tot een snelle oplossing voor het wereldwijde voedsel- en energieprobleem. 


Indonesië heeft sinds het begin van de oorlog in Oekraïne eerder dit jaar een neutrale positie ingenomen, waarbij Jokowi zich altijd zeer voorzichtig heeft uitgelaten over de situatie in het Oost-Europese land. 


Laatste update: 11 juli 2022, 05.03 uur