Doen als je in Indonesië bent: naar de bioscoop! ‘Ach, een filmpje pakken, kan ook in Nederland!’, zul je wel denken. Maar, denken wij dan weer, een bioscoopbezoek in Indonesië is een hele ervaring, en zeer zeker de moeite waard. 


8 verschillen


De Nederlandse @nonaholland maakte haar bioscoopervaring in een bioscoop in Indonesië wereldkundig op TikTok. In het filmpje somt ze 8 verschillen op tussen de bioscoop in Indonesië en in Nederland: 


  1. Het pluizige tapijt. Mag ik er met mijn schoenen op lopen?
  2. De bioscoop in Indonesië ziet er chiquer uit dan de gemiddelde bioscoop in Nederland.
  3. Een bioscoopkaartje is in Nederland drie keer duurder.
  4. Alleen in Indonesië: spicy popcorn!
  5. Waar is het snoepgoed? Ik mis mijn M&M’s en Haribo.
  6. Het eten in de bioscoop in Indonesië is duurder dan een bioscoopkaartje. 
  7. Gaaf! Blauwe stoelen!
  8. Waarom staat de airco zo koud ingesteld?


Tapijt, chique, goedkoop


Het klopt allemaal! Zacht fluffy tapijt, het chique karakter en het goedkope bioscoopkaartje. In de Indonesische hoofdstad Jakarta betalen bezoekers van bioscoopketen Cinepolis 35 duizend rupiah voor een kaartje. Het gaat dan om een kaartje voor een film op een doordeweekse dag. Een ticket bij bioscoopketen 21 is 5000 rupiah duurder. Bij bioscoopketen CGV betaal je het meest, namelijk 60.000 rupiah. 


60.000 rupiah is omgerekend nog geen 4 euro. En dat is veel goedkoper dan een bioscoopkaartje in Nederland. 


Duur, spicy, snoep, blauw en koud


Punt 4 en 5. Spicy popcorn en geen snoepgoed. Ook correct! Geen snoepgoed, maar wel Fish and Chips, burgers en hotdogs. En, naast spicy popcorn verkoopt bioscoopketen 21 overigens ook de Indonesische lekkernij tahu ikan (tofoe met visvulling) en popcorn met een Indonesisch tintje, namelijk popcorn baladoHet eten is over het algemeen wel duurder dan een bioscoopkaartje. Een medium popcorn spicy bijvoorbeeld kost 70.000 rupiah. 


Blauwe stoelen is het team van Indonesiënu ook tegengekomen, maar wij zaten meestal in rode stoelen. En, inderdaad, het is verstandig om een vest mee te nemen, want het kan best frisjes zijn in de zaal. 


Indonesiënu naar de bios in Jakarta


Wij van Indonesiënu zijn altijd in voor een bioscoopbezoek. Omdat wij de meeste tijd doorbrengen in Jakarta, pakken wij daar ook graag een filmpje in een van de tientallen bioscopen die de metropool rijk is. Die bioscopen worden beheerd door drie bioscoopketens, waarvan Cinema 21 de grootste is in Jakarta én in Indonesië. De bioscoopketen beschikt over IMAX-zalen waarbij films op een gigantisch groot scherm worden weergegeven. 


Comfortabele ligstoelen 


De leukste en meest bijzondere ervaring vonden wij de zogeheten The Premiere van bioscoopketen 21 waar je in comfortabele, verstelbare ligstoelen van de film kunt genieten. Een ticket voor een film op een doordeweekse dag kost 100.000 rupiah en dat is omgerekend nog geen 7 euro. 


Geen vest of trui bij je, geen probleem! Bezoekers krijgen een deken. Nu alleen ervoor zorgen dat je niet in slaap valt!