President Joko ‘Jokowi’ Widodo wil als bemiddelaar optreden in de communicatie tussen Kiev en Moskou. Dat zei het Indonesische staatshoofd donderdag (30/6/2022) na een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in het Kremlin. 


President Jokowi arriveerde donderdag rond het middaguur op luchthaven Vnoekovo in de omgeving van de Russische hoofdstad Moskou. Later die dag had de president een ontmoeting met president Vladimir Poetin in het Kremlin. 


In een persconferentie na deze ontmoeting zei Jokowi dat Indonesië bereid is als bemiddelaar op te treden in de communicatie tussen beide leiders. 


Wereldvrede


Vrede is altijd een prioriteit geweest in het buitenlands beleid van Indonesië, legde de president uit: ‘De Indonesische grondwet schrijft voor dat Indonesië altijd probeert bij te dragen aan het creëren van wereldvrede’. Het bezoek aan Kiev en Moskou past daar goed in, aldus Jokowi. 


Hoewel de huidige situatie ingewikkeld is, is het volgens de president belangrijk om tot een vreedzame regeling te komen en een open dialoog. 


Ook zei Jokowi dat hij een bericht van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft doorgegeven aan Poetin. De president ging echter niet in op de inhoud van dat bericht. 


Voedsel en kunstmest


Een ander thema dat tijdens de bijeenkomst ter sprake kwam, was de verstoring van de voedsel- en kunstmestvoorziening als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Volgens Jokowi kan dit gevolgen hebben voor honderden miljoenen mensen wereldwijd, met name in ontwikkelingslanden. 


Verder zei de president de inspanningen van de Verenigde Naties te steunen om Russisch voedsel en kunstmest, en Oekraïense voedselproducten te reïntegreren op de wereldmarkt. 


Volgens Jokowi is het in deze kwestie belangrijk dat alle partijen veiligheidsgaranties bieden voor de realisatie van een vlotte export van Oekraïense voedingsmiddelen, met name via zeehavens. De toezegging van president Vladimir Poetin om die veiligheidsgaranties te bieden, noemt Jokowi 'goed nieuws'. 


Aan het einde van zijn toespraak riep president Jokowi alle wereldleiders op om gezamenlijk het multilateralisme, de vrede en de samenwerking weer nieuw leven in te blazen: ‘Want alleen hierdoor kan vrede worden bereikt.’


Een dag eerder bezocht Jokowi Oekraïne waar hij een gesprek had met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelenski. 

Bron: Setkab RI
Foto: BPMI Setpres/Laily Rachev