Een rechtse politicus uit Australië is niet blij met de aanpak van Mond- en Klauwzeer (MKZ) door de Australische overheid. En, Indonesië is niet blij met de uitspraken van de betreffende politicus over Bali. Bali een land? Koeienstront op straat?


‘Ik zal u nog iets vertellen. U zegt dat Mond- en Klauwzeer aanwezig is in andere landen in de wereld. Dat mag dan wel zo zijn, maar Bali is totaal anders dan andere landen, want daar loopt het vee los rond op straat en poept op de grond.’ 


‘Mensen lopen in de stront. En dat nemen ze dan in hun kleding en op hun lichaam mee terug naar dit land. Er is een enorm verschil met wat er nu aan de hand is op Bali, dat zo dicht bij ons ligt. Bali is een van de grootste toeristische bestemmingen voor Australiërs’, zo luidde het betoog van senator Pauline Hanson, oprichtster van de rechts-populistische partij One Nation, in de senaat. 


Pauline Hanson heeft harde kritiek op het MKZ-beleid van de Australische regering. Ze pleit voor het sluiten van de grenzen om op die manier de zeer besmettelijke veeziekte buiten de deur te houden, in elk geval totdat Indonesië MKZ onder controle heeft. 


Waar ligt die koeienstront dan?


Haar betoog, gericht op het MKZ-beleid van de Australische overheid, maakte de tongen los bij Indonesiërs. I Wayan Koster, de gouverneur van Bali, zegt dat de uitspraken van Hanson over Bali berusten op leugens. Hij vermoedt dat de senator nog nooit op Bali is geweest. Koster daagt haar dan ook uit om met eigen ogen te zien hoe de hedendaagse situatie is op het eiland: ‘Laat maar zien waar die koeienstront ligt.’ 


En, voegt de gouverneur eraan toe, Bali is inmiddels helemaal vrij van MKZ. 


Overdreven


Ook de vice-gouverneur van Bali, Tjokorda Oka Artha Ardhana Sukawati, vindt de uitspraken van Hanson allemaal wat overdreven. Hij legt uit dat Balinezen die koeien houden, de dieren niet los laten rondlopen. 


De vice-gouverneur, die ook wel Cok Ace wordt genoemd, vermoedt net als gouverneur I Wayan Koster dat Hanson nooit op Bali is geweest. Dat ze niet weet dat Bali geen land is, laat duidelijk zien dat ze niets weet over de situatie op het Indonesische eiland. Cok Ace betreurt de uitspraken van de politicus dan ook ten zeerste. 


Matur suksma


De Indonesische minister Sandiaga Uno van Toerisme en Creatieve Economie reageert verontwaardigd, want, de uitspraken van Hanson zijn niet gebaseerd op feiten. Bali is het icoon en het hart van het Indonesische toerisme en verdient het niet om beledigd te worden, vooral niet nu het eiland is opgekrabbeld uit de coronacrisis en er weer banen zijn gecreëerd. 


Net als Cok Ace kan Uno niet begrijpen waarom Hanson Bali een land noemt. De minister vermoedt dat Hanson haar hoofd er niet bij had tijdens de aardrijkskundeles en geeft haar het volgende advies: ‘Check de volgende keer even op Google. Matur suksma’. Matur suksma betekent overigens ‘dankjewel’ in het Balinees.  


Grootste bedreiging


Australië is vrij van MKZ en wil dat graag zo houden. De ziekte wordt als de grootste bedreiging voor de Australische veesector beschouwd. Een uitbraak kan leiden tot massale ruimingen van besmette dieren en de rundvleesexport - een lucratieve markt voor Australië - voor de komende jaren stilleggen.


De Australische minister van Landbouw Murray Watt was in juli dit jaar op bezoek in Jakarta om de MKZ-crisis te bespreken. Murray benadrukte daarbij het belang van het behouden van de sterke band met Indonesië. Australië wil het land daarom helpen bij de aanpak en bestrijding van de veeziekte.