Op het Indonesische Papua zijn zes legerofficieren gearresteerd op verdenking van de moord en de verminking van vier inheemse Papua’s. De zes worden ervan beschuldigd hun slachtoffers naar een ontmoetingsplek te hebben gelokt voor een wapendeal. 


De politie en het leger doen samen onderzoek naar de gruwelijke moorden en zeggen de zaak tot op de bodem uit te zullen zoeken. De verdachten, van wie de namen niet bekend zijn gemaakt, zitten vast voor verhoor. De moorden vonden vermoedelijk op 22 augustus dit jaar plaats in de regio Mimika, Centraal-Papua.  


Onafhankelijkheidsstrijders in de regio noemen de moorden ‘een misdaad tegen de menselijkheid’ en roepen de Indonesische regering op de daders ter verantwoording te roepen anders volgen er vergeldingsacties. 


Gruwelijke ontdekking bij de rivier


Op vrijdag (27/8) deden inwoners van een dorpje in Mimika een gruwelijke ontdekking. Bij de rivier vonden zij vier zakken met daarin verminkte lichamen. De hoofden en de benen van de slachtoffers zaten in twee andere zakken die elders werden gevonden. 


De slachtoffers zouden inwoners zijn van de naburige regio Nduga. In een gehuurd bestelbusje reden zijnaar de ontmoetingsplek in Mimika voor een wapendeal. Volgens de politie werden de verminkte lichamen van de slachtoffers in met stenen gevulde zakken gestopt die vervolgens in de rivier werden gegooid. 


De daders zouden het bestelbusje in brand hebben gestoken en het geld dat bedoeld was voor de wapendeal hebben meegenomen. 


Sinds 2018


Volgens OHCHR, het Bureau van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, is er sinds 2018 sprake van een toename van conflicten. De organisatie is bezorgd om herhaaldelijke meldingen van buitengerechtelijke executies en buitensporig geweld die gelinkt worden aan de versterking van Indonesische veiligheidstroepen in de regio, waar een decennialange onafhankelijkheidsstrijd aan de gang is. 


OHCHR dringt aan op een zinvolle en inclusieve dialoog om lang bestaande economische, sociale en politieke grieven aan te pakken. 


Bronnen: internationale persbureaus zoals Associated Press en Reuters