Een Australische backpacker heeft waarschijnlijk de duurste McDonald’s maaltijd ooit gekocht. Hij kreeg bij aankomst in Australië een boete van duizenden Australische dollars omdat hij twee McMuffins uit Bali bij zich had. 


De Australiër kocht twee Sausage & Egg McMuffins van een McDonald's filiaal op Bali voordat hij zondag (1/8/2022) een vlucht nam richting Darwin, schrijft Daily.mail.co.uk.


Bij aankomst op de Australische luchthaven rook een speurhond iets verdachts in zijn rugtas, waarna beveiligingsmedewerkers de tas doorzochten en er niet alleen twee McMuffins maar ook een hamcroissant in aantroffen. 


De backpacker kreeg een boete van $2.664,- voor het niet aangeven van goederen met een hoog bioveiligheidsrisico en het verstrekken van een vals en misleidend document. 


Geen grap


De Australische minister Murray Watt van Landbouw, Visserij en Bosbouw bekritiseerde de reiziger voor het meenemen van voedsel dat best wel eens de zeer besmettelijke veeziekte Mond- en Klauwzeer bij zich zou kunnen dragen. ‘Dit is misschien wel de duurste McDonald’s maaltijd ooit voor deze passagier. De boete is twee keer duurder dan een vliegticket naar Bali’, aldus Watt. 


De minister zei ook dat hij geen sympathie heeft voor mensen die de strikte bioveiligheidsmaatregelen van Australië aan hun laars lappen. Overtreders worden gepakt, aldus Watt. De minister benadrukte dat bioveiligheid geen grap is. Bioveiligheidsmaatregelen zijn nodig om banen, boerderijen en voedsel te beschermen, en om de economie te ondersteunen. Van reizigers wordt geacht dat zij alle bioveiligheidsmaatregelen strikt opvolgen. 


Vrij van MKZ


Australië is vrij van MKZ en wil dat graag zo houden. De ziekte wordt als de grootste bedreiging voor de Australische veesector beschouwd. Een uitbraak kan leiden tot massale ruimingen van besmette dieren en de rundvleesexport - een lucratieve markt voor Australië - voor de komende jaren stilleggen. 


Australië heeft de bioveiligheidsmaatregelen op alle luchthavens in het land opgeschroefd na de groeiende dreiging van MKZ voor de Australische veesector. En die dreiging komt uit Indonesië datal maanden worstelt met de verspreiding van de veeziekte die recentelijk werd aangetroffen op Bali, een populaire vakantiebestemming voor Australische reizigers. 


Foto: McD