Werknemers in de toerismesector van Labuan Bajo gaan een maand lang in staking. Zij vrezen dat de forse prijsverhoging van toegangskaartjes voor Komodo en Padar, twee eilanden die deel uitmaken van het Komodo Nationaal Park, ertoe kan leiden dat ze hun biezen moeten pakken en op zoek moeten gaan naar andere bronnen van inkomsten. 


De forse prijsverhoging heeft tot hevige protesten geleid van lokale bewoners werkzaam in de toerismesector. Zij hebben op 1 augustus 2022 hun werk neergelegd. De staking zal naar verwachting een maand lang duren. 


Indonesische media melden dat verschillende soorten dienstverlening op het gebied van toerisme, denk aan onder meer bootvervoer, autohuur, accommodatie en restaurants, een maand lang worden stilgelegd. Toeristen die tijdens de staking naar het gebied afreizen dienen rekening te houden met een verstoring van hun vakantieplannen. 


Toeristen met beperkt budget


De toerismebranche in Labuan Bajo, de toegangspoort tot het Komodo Nationaal Park - het leefgebied van de komodovaraan - heeft flink te lijden gehad onder de coronapandemie. De forse prijsverhoging zal het toerisme in het gebied geen goed doen. 


Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen begint het toerisme in Indonesië langzaamaan weer op gang te komen. Gevreesd wordt dat de prijsverhoging toeristen met een beperkt budget zal afschrikken het Komodo Nationaal Park te bezoeken. En dat terwijl Labuan Bajo door Indonesië wordt gepromoot als een van de meest populaire toeristische bestemmingen in het land.  


Nu al hebben toeristen vanwege de dure toegangskaarten een reeds geboekte reis aan Komodo en Padar geannuleerd. 


25 keer duurder


Vanaf 1 augustus 2022 bedraagt de entreeprijs voor een bezoek aan Komodo en Padar 3,75 miljoen rupiah per persoon, omgerekend is dat ongeveer 245 euro. Dat is 25 keer duurder dan de oude prijs van een toegangskaartje. Voor de oude prijs kunnen bezoekers nog wel het eiland Rinca bezoeken, dat overigens ook deel uitmaakt van het Komodo Nationaal Park en waar ook komodovaranen leven. 


De prijsverhoging moet leiden tot minder bezoekers, nl. maximaal 200.000 bezoekers per jaar. De inkomsten zullen worden gebruikt voor de bescherming van en het creëren van een veilig leefklimaat voor de komodovaraan, het uitvoeren van wetenschappelijke studies, en capaciteitsversterking van de lokale bevolking. Maar, vragen critici zich af, als er niemand komt vanwege de hoge prijzen, waar moet al dat geld dan vandaan komen? 


Komodovaranen leven in het wild alleen in het Komodo Nationaal Park en het naburige eiland Flores. De komodovaraan staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten opgesteld door de Internationale Unie voor Natuurbehoud IUCN. Het dier wordt beschouwd als een soort met een zeer hoge kans om uit te sterven.