Toeristen die Komodo en Padar willen bezoeken, moeten vanaf 1 augustus 2022 diep in de buidel tasten. De Indonesische overheid heeft de twee eilanden, die deel uitmaken van het Komodo Nationaal Park en tevens het leefgebied zijn van de komodovaraan, aangemerkt als beschermd gebied. 


De entreeprijs voor een bezoek aan de eilanden Komodo en Padar bedraagt vanaf 1 augustus dit jaar 3,75 miljoen rupiah per persoon. Omgerekend is dat ongeveer 245 euro.  Het toegangskaartje is een heel jaar geldig.


Het dure toegangskaartje moet leiden tot minder bezoekers, nl. maximaal 200.000 bezoekers per jaar. 


Gevolgen van toerisme


Tot 1 augustus 2022 kost een kaartje voor lokale toeristen nog vanaf 5000 rupiah per persoon op maandag t/m zaterdag, en vanaf Rp. 7.500,00 per persoon op zondag en nationale vrije dagen. 


Buitenlandse toeristen betalen voor een ticket op maandag t/m zaterdag  vanaf Rp. 150.000,00 per persoon, en vanaf Rp. 225.000,00 per persoon op zondag en nationale vrije dagen. Met dat kaartje krijgen bezoekers toegang tot drie eilanden die deel uitmaken van het Komodo Nationaal Park: Komodo, Padar en Rinca.  


Met de prijsverhoging wil de overheid de komodovaraan beschermen tegen de negatieve gevolgen van toerisme. De inkomsten zullen gebruikt worden voor het behoud van de komodovaraan, het uitvoeren van wetenschappelijke studies, het creëren van een veilig leefklimaat voor de komodovaraan en capaciteitsversterking van de lokale bevolking. 


Borobudur


De forse prijsverhoging heeft tot hevige protesten geleid van lokale bewoners werkzaam in de toerismesector. Zij vrezen dat dit ertoe kan leiden dat ze hun biezen moeten pakken en op zoek moeten gaan naar andere bronnen van inkomsten. 


Niet veel eerder kondigde de regering ook al een prijsverhoging aan voor het beklimmen van de boeddhistische tempel Borobudur in Magelang, Midden-Java. Dat plan is niet lang na de aankondiging ervan uitgesteld. 


Of hetzelfde zal gebeuren met betrekking tot de prijsverhoging voor een toegangskaartje voor de eilanden Komodo en Padar, is nog even afwachten. 1 augustus 2022 is al bijna in zicht. 


Rinca


Tijdens zijn werkbezoek aan de regio enkele dagen geleden zei President Joko ‘Jokowi’ Widodo dat mensen die de komodovaraan willen zien en daarvoor niet te diep in de buidel willen tasten, gewoon naar het eiland Rinca kunnen gaan. Daar leven ook komodovaranen en daar betalen bezoekers nog steeds dezelfde prijs voor een toegangskaartje. 


Rinca is sinds kort officieel geopend voor publiek. Op het eiland waren de afgelopen jaren werkzaamheden aan de gang voor de bouw van een immens ‘Jurassic Park’- achtig toeristisch park. De werkzaamheden zijn afgerond, en bezoekers kunnen het eiland weer bezoeken voor dezelfde prijs als voorheen. 


Rinca moet de belangrijkste bestemming worden voor toeristen die de komodovaraan in hun natuurlijke leefomgeving willen zien. 


Labuan Bajo


Op hetzelfde moment vinden er werkzaamheden plaats op de luchthaven van Labuan Bajo op het eiland Flores. Labuan Bajo is de toegangspoort tot het Komodo Nationaal Park. Het Komodo Nationaal Park is opgericht in 1980 ter bescherming van de komodovaraan en zijn leefomgeving. Het park bestaat uit de grotere eilanden Komodo, Rinca en Padar en een aantal kleinere eilanden. Het park is in 1991 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.


Op de luchthaven - Komodo Airport - wordt gewerkt aan de verlenging van de start- en landingsbaan om op die manier ook internationale vluchten te kunnen ontvangen. De huidige baan is zo’n 2600 meter lang. Met een extra 100 meter zal de luchthaven ook wide body-vliegtuigen, die meestal worden ingezet op internationale routes, kunnen bedienen. 


Komodo Airport bedient vooralsnog alleen binnenlandse vluchten. Internationale toeristen die het Komodo Nationaal Park willen bezoeken, dienen over te stappen op Bali of in Jakarta.