Indonesië wil meer ‘digitale nomaden’ lokken door hen een flexibeler visum aan te bieden. Een stap die met name wordt verwelkomd door de toerismebranche van Bali. 


In de afgelopen jaren zag een aantal vakantiebestemmingen in Azië een toestroom van overzeese bezoekers die voor een langere periode in het gebied willen verblijven en reizen en recreatie willen combineren met werken op afstand. 


Maximaal 6 maanden


In een bericht op Instagram schreef minister Sandiaga Uno van Toerisme en Creatieve Industrie dat deze digitale nomaden tot maximaal zes maanden in Indonesië kunnen werken op een sociaal-cultureel visum. Naar verluidt gaat het om een B211 visum.


Uno zei ervan overtuigd te zijn dat het aantal buitenlandse toeristen dat geïnteresseerd is in een verblijf in Indonesië zal toenemen. Ook zei hij dat deze ontwikkeling een gunstige impact zal hebben op de economie van het land. 


Werken op een sociaal-cultureel visum was eerder niet toegestaan. De autoriteiten zijn nog aan het kijken hoe ze belasting gaan heffen over het inkomen van deze digitale nomaden en hoe ze de nieuwe regeling vorm gaan geven. 


Duidelijke regeling


De toerismesector van Bali heeft in elk geval al positief gereageerd op de nieuwe plannen en spreekt over een kans die gegrepen moet worden. Wel stelt de toerismebranche voor dat de regering hier een duidelijke regeling voor maakt. Reizigers die vanuit Bali willen werken, moeten bijvoorbeeld een bepaald bedrag aan belasting betalen aan de Indonesische regering. 


Uit gegevens van het ministerie van Toerisme blijkt dat in de periode januari tot en met augustus dit jaar Indonesië meer dan 3000 digitale nomaden heeft mogen verwelkomen, voornamelijk uit Rusland, Groot-Brittannië en Duitsland. De meerderheid van hen koos daarbij voor een verblijf op Bali, met als populairste werkplek Canggu. Laat het nu net zo zijn dat de bewoners van deze kustplaats onlangs een petitie zijn gestart tegen de geluidsoverlast door lokale bars en cafés.


Andere populaire bestemmingen op het eiland zijn Jimbaran en Uluwatu. Minister Uno hoopt dat digitale nomaden ook andere delen van Bali overwegen als werkplek. 

 

6 miljoen bezoekers


Het toerisme op het Indonesische eiland begint zich langzaamaan te herstellen van de gevolgen van de Covid-19-pandemie. Verwacht wordt dat het aantal buitenlandse bezoekers op Bali tegen 2025 het niveau van vóór de pandemie zal bereiken, namelijk zes miljoen mensen. 


Jokowi zei onlangs dat hij veel klachten had ontvangen van buitenlandse bezoekers zoals investeerders en toeristen met betrekking tot het visumsysteem van Indonesië. De president wil dat het aanvragers makkelijker wordt gemaakt een visum te verkrijgen. 


De Indonesische immigratiedienst heeft nog niet gereageerd op de nieuwe plannen van de regering omtrent de nieuwe regeling voor digitale nomaden. 


Bronnen: Reuters, Indonesia Expat