Indonesië gaat het stadion afbreken waar begin deze maand een dodelijk voetbaldrama plaatsvond. Na de sloop zal stadion Kanjuruhan nabij de Oost-Javaanse stad Malang opnieuw opgebouwd worden. 


Het nieuwe stadion zal voldoen aan de eisen van wereldvoetbalbond FIFA. Dat heeft de Indonesische president Joko ‘Jokowi’ Widodo dinsdag (18/10/2022) bekendgemaakt. Ook zal het Indonesische voetbal een grondige transformatie ondergaan, aldus Jokowi. 


Indonesië staat er daarbij niet alleen voor. FIFA zal het land een helpende hand bieden. 


Indonesië voetballand


FIFA-directeur Gianni Infantino zei dinsdag na een ontmoeting met Jokowi in Jakarta dat Indonesië een voetballand is, waar meer dan 150 miljoen mensen een passie hebben voor voetbal. Het is volgens de FIFA-baas daarom belangrijk dat de veiligheid voor alle aanwezigen in het stadion gegarandeerd wordt. 


Infantino zei ook dat FIFA nauw met de Indonesische regering, Asian Football Confederation AFC en de Indonesische voetbalbond PSSI zal samenwerken om ervoor te zorgen dat het WK Voetbal voor spelers onder de 20 jaar, dat volgend jaar door Indonesië wordt georganiseerd, spoedig zal verlopen. FIFA legt het land dus geen sancties op na de stadionramp. 


Tientallen kinderen


Op 1 oktober 2022 braken er in het Kanjuruhan-stadion ongeregeldheden uit na de wedstrijd tussen de voetbalclubs Arema FC en Persebaya Surabaya die resulteerde in een nederlaag voor thuisclub Arema FC. In de chaos die ontstond vielen 133 doden, onder wie tientallen kinderen. 


Een onderzoeksteam van de Indonesische regering concludeerde dat het gebruik van traangas door de politie de voornaamste oorzaak is van het drama in het stadion in Oost-Java. Mensen raakten in paniek en renden naar de uitgang. Velen werden in het gedrang onder de voet gelopen. 


Het rapport maakt ook melding van andere bijdragende factoren waaronder een overvol stadion, gesloten  deuren bij de uitgang en het besluit van de wedstrijdofficials om de wedstrijd ‘s avonds te laten plaatsvinden voor betere kijkcijfers ondanks het dringende verzoek van de politie om de wedstrijd tussen de rivaliserende clubs overdag te houden.