Een Indonesiër heeft een boete moeten betalen van 2664 Australische dollar voor het meebrengen van een grote hoeveelheid vlees naar Australië. Beveiligingsmedewerkers van de luchthaven in Perth vonden in de bagage van de man bijna 6 kilo aan vlees, waaronder 1,4 kilo rendang. 


De Australische website Perth Now schrijft dat de man op het douaneformulier “nee” had aangevinkt bij de vraag of hij vlees, gevogelte, vis, zeevruchten, eieren, melk, groenten of fruit bij zich had. 


Beveiligingsmedewerkers van de luchthaven van Perth vonden echter 3,1 kilo eendenvlees, 1,4 kilo rendang, ruim 500 gram bevroren rundvlees en 900 gram kippenvlees in zijn bagage. De Indonesiër vertelde hen dat hij van plan was het meegenomen vlees te verkopen aan de Indonesische gemeenschap in Australië. 


Geen genade


De Australische luchthavenautoriteiten toonden geen genade en besloten zijn visum in te trekken. De man werd op het eerstvolgende vliegtuig gezet terug naar Indonesië. Ook kreeg de Indonesiër een geldboete van 2664 Australische dollar. Omgerekend is dat ongeveer 1700 euro. 


Volgens de Australische immigratieregels kunnen reizigers van wie het visum is ingetrokken drie jaar lang geen visumaanvraag doen voor Australië. 


Mond- en Klauwzeer


Enkele maanden geleden kreeg een Australiër ook al een boete van 2664 Australische dollar na aankomst op Darwin Airport voor het niet aangeven van goederen met een hoog bioveiligheidsrisico. Het ging om twee Sausage & Egg McMuffins en een hamcroissant die hij voor vertrek uit Indonesië had gekocht bij een McDonald’s filiaal op Bali


De Australische autoriteiten hebben strengere regels ingevoerd met betrekking tot de invoer van vleesproducten voor persoonlijk gebruik meegenomen uit landen waar de zeer besmettelijke veeziekte Mond- en Klauwzeer (MKZ) is vastgesteld. 


Australië is vrij van MKZ en wil dat graag zo houden. De ziekte wordt als de grootste bedreiging voor de Australische veesector beschouwd. Een uitbraak kan leiden tot massale ruimingen van besmette dieren en de rundvleesexport - een lucratieve markt voor Australië - voor de komende jaren stilleggen.