[De officiële WK 2022 wedstrijdbal komt niet uit Indonesië. Klik hier voor het geüpdatete artikel] Indonesië neemt weliswaar niet deel aan het Wereldkampioenschap Voetbal in Qatar, het land stuurt wel ballen naar het oliestaatje. Een bedrijf in het Oost-Javaanse Madiun is namelijk de maker van Al Rihla, de officiële WK 2022 wedstrijdbal. 


Al Rihla, wat in het Arabisch ‘de reis’ betekent, wordt vervaardigd door het Indonesische bedrijf PT Global Way in samenwerking met sportkledingfabrikant Adidas. 


Miljoenen orders


Het bedrijf, dat in 2019 zijn deuren opende in Madiun, gaf met de productie van Al Rihla de lokale economie een flinke boost. Daarnaast zijn in de fabriek in de Oost-Javaanse stad een miljoen souvenirballen gemaakt, met het doel deze te verzenden naar Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten.


De binnenstromende bestellingen zorgden voor werkgelegenheid voor duizenden jonge arbeiders in Madiun te midden van economisch onzekere tijden als gevolg van onder meer de Covid-19-pandemie en de oorlog in Oekraïne.


Economische groei


Aan persbureau Aljazeera vertelt Ahmad Dawami, de regent van Madiun, dat de pandemie de vrees voor een economische vertraging en banenverlies in de regio heeft doen toenemen. 


Een onnodige vrees blijkt later, want volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek van Indonesië is de economie van Madiun tussen 2020-2021 met 3,34 procent gegroeid. Dawami schrijft die groei deels toe aan de fabrikant van Al Rihla.  


Al Rihla is de 14de editie van de officiële WK-wedstrijdbal, en wordt door Wereldvoetbalfederatie FIFA bestempeld als de snelste en meest accurate bal ooit. 


Lees het volledige verhaal op de website van Aljazeera


Laatste update: 2 december 2022, 10.34 uur
Foto: Fifa