De officiële WK 2022 wedstrijdbal, waarvan werd gedacht dat hij van Indonesische makelij was, blijkt naderhand toch niet uit Indonesië te komen. Maar, niet getreurd! De officiële WK 2022 souvenirballen komen wel uit het land.


In Indonesië wordt teleurgesteld gereageerd op het bericht. Eerder schreven Indonesische media vol trots over de herkomst van de officiële WK 2022 wedstrijdbal. Die zou namelijk in een fabriek in Oost-Java zijn gemaakt. Om precies te zijn in Madiun.


Oost-Javaanse bal


Ook het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken én de gouverneur van Oost-Java verklaarden dat Al Rihla, de officiële WK 2022 wedstrijdbal, uit Indonesië komt. Zelfs nieuwszender Al Jazeera - die de berichtgeving inmiddels heeft aangepast - deed verslag van de 'Oost-Javaanse bal'. 


Naderhand blijkt dus dat de officiële WK 2022 wedstrijdbal helemaal niet in een Oost-Javaanse fabriek van de band is gerold. De ballen die tijdens de WK-wedstrijden in Qatar worden gebruikt, komen uit het Pakistaanse Sialkot, dat bijna 6000 kilometer verwijderd ligt van Madiun. 


Souvenirs


Indonesische voetbalfans hoeven echter niet helemaal getreurd te zijn. Ofschoon Indonesië niet deelneemt aan het Wereldkampioenschap Voetbal in Qatar, en de officiële WK 2022 wedstrijdballen niet uit Indonesië komen, de officiële WK 2022 souvenirballen komen wel uit de fabriek in Madiun. 


Het gaat om maar liefst een miljoen souvenirballen die bestemd zijn voor Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten. De bestellingen zorgden voor werkgelegenheid voor duizenden jonge arbeiders in Madiun te midden van economisch onzekere tijden als gevolg van onder meer de Covid-19-pandemie en de oorlog in Oekraïne.


Foto: Fifa