De Amerikaanse rapper en ondernemer Snoop Dogg breidt zijn zakenimperium opnieuw uit. Dit keer met een premium koffielijn die bestaat uit koffiedranken waarvoor bonen uit Indonesië zijn gebruikt. 


Voor Snoop is koffie dé brandstof die hem op de been houdt. De zoektocht naar de beste koffie ter wereld bracht hem uiteindelijk naar Indonesië. Daar kwam hij in contact met de Indonesische koffieondernemer Michael Riady die hem liet kennismaken met lokale koffie. Na één slok was Snoop Dogg verkocht.   


Riady werd door Calvin Broadus, de werkelijke naam van Snoop Dogg, bij zijn bedrijf gehaald als co-founder, en het nieuwe koffiemerk INDOxyz was geboren


Op de website van het nieuwe koffiemerk worden vooralsnog twee producten aangeboden: koffiedrank in blik en koffiebonen.


Kruidig met tonen van pure chocolade


Voor zijn koffieproducten gebruikt INDOxyz koffiebonen uit Sumatra, uit de noordelijk gelegen regio Gayo in de provincie Aceh. 


Het hooggelegen Gayo staat bekend om de productie van hoge kwaliteit koffiebonen die groeien aan de Arabica-koffieplant (Coffea Arabica). De planten worden geteeld in het bergachtige gebied rondom het Laut Tawar-meer en de stad Takengon. Koffie die gemaakt is van koffiebonen uit Gayo heeft een rijke, kruidige smaak met tonen van pure chocolade. 


Kopi luwak en kopi tubruk


De Nederlanders brachten in de zeventiende eeuw koffiezaadjes naar Nederlands-Indië om ze daar te planten. De koffiebonen werden vervolgens naar Europa geëxporteerd. 


Indonesië is een van de grootste koffieproducerende landen ter wereld. Door de gunstige geografische ligging is het land een ideale plek voor koffieplantages. 


De meest bekende koffie uit Indonesië is misschien wel kopi luwak, de duurste koffie ter wereld, gemaakt van door de civetkat uitgepoepte koffiepitten.


De meest gedronken koffie in Indonesië is misschien wel kopi tubruk. Veel Indonesiërs beginnen de dag met deze zeer eenvoudig te bereiden warme drank. Het is eigenlijk niets meer dan gemalen koffie (met evt. suiker) in een kop met daaroverheen gegoten kokend heet water. Bijna overal te verkrijgen en spotgoedkoop. Bij een warung tenda (eettentje) betaal je nog geen 50 eurocent voor een kopje 'botsende koffie'.