Het is inmiddels bekend welke sanctie Indonesië door wereldvoetbalbond FIFA krijgt opgelegd na het jeugd-WK fiasco eind vorige maand. De sanctie is minder zwaar dan verwacht en kan volgens de Indonesische voetbalbond PSSI gezien worden als een ‘gele kaart', of een waarschuwing. 


FIFA-voorzitter Gianni Infantino maakte de sanctie voor Indonesië donderdag (6/4/2023) bekend tijdens een ontmoeting met PSSI-voorzitter Erick Thohir in Parijs. 


Administratieve sanctie


Het betreft een administratieve sanctie waarbij financiële steun aan het Indonesische voetbal vanuit de FIFA Forward Funds tot nader order wordt bevroren. Tegelijkertijd blijft FIFA zich volledig inzetten om de PSSI actief bij te staan bij het transformatieproces van het Indonesische voetbal. 


FIFA Forward is opgezet om op maat gemaakte ondersteuning te bieden voor de voetbalontwikkeling van alle FIFA-leden en confederaties.


Goed nieuws


Heel goed nieuws. Een zegen voor het Indonesische voetbal, vindt Thohir. Hij had zwaardere sancties verwacht, zoals uitsluiting van internationale wedstrijden. ‘Met andere woorden, slechts een gele kaart voor Indonesië, geen rode’, aldus Thohir, die vindt dat Indonesië hier lering uit moet trekken.  


De PSSI-voorzitter vervolgt: ‘Met deze sanctie kunnen wij samen met FIFA het transformatieproces van het Indonesische voetbal voortzetten. Wij hebben geen rode kaart gekregen, maar een gele. Dit betekent dat wij kunnen deelnemen aan de SEA Games eind deze maand’, aldus Thohir.


De SEA Games zijn een tweejaarlijks sportevenement met deelnemers uit de elf landen in Zuidoost-Azië. Deze voor Zuidoost-Azië belangrijke Spelen vinden van 5 tot en met 17 mei plaats in Cambodja. De voetbalwedstrijden beginnen echter al vanaf eind deze maand. 


U-20 World Cup 2023


Indonesië zou dit jaar eigenlijk gastland zijn van het WK Voetbal 2023 onder 20. Eind maart dit jaar, twee maanden voor de start van de U-20 World Cup, heeft FIFA Indonesië het jeugd-WK ontnomen. Die maatregel zou te maken hebben met protesten over de deelname van Israël aan het toernooi.  


Onder andere de gouverneur van Bali had sterke bezwaren tegen de Israëlische deelname aan het WK. Hij weigerde de Israëlische ploeg te huisvesten.