FIFA heeft Indonesië geschrapt als organisator van het WK Voetbal voor mannen onder 20. De maatregel heeft te maken met de huidige situatie, aldus de wereldvoetbalbond. Velen denken dat het besluit van FIFA niet los kan worden gezien van de ophef in Indonesië over de deelname van Israël aan het toernooi.


Eerder deze week werd op last van FIFA de loting voor het jeugd-WK uitgesteld. De loting zou op 31 maart 2023 moeten plaatsvinden op Bali. De wereldvoetbalbond gaf geen reactie op zijn besluit, maar vermoed wordt dat het uitstel te maken heeft met de ophef in Indonesië over de deelname van Israël aan het WK onder 20 dat dit jaar plaatsvindt in zes steden in het land. 


Sport en politiek


President Joko ‘Jokowi’ Widodo laat het er niet bij zitten en stuurt de voorzitter van de Indonesische voetbalbond PSSI, Erick Thohir, naar Doha, Qatar, om daar in gesprek te gaan met FIFA-voorzitter Gianni Infantino met het doel een gezamenlijke oplossing te vinden, opdat het toernooi volgens schema kan verlopen. Want, aldus de president, sport en politiek dienen gescheiden te blijven, én benadrukt Jokowi, Israëls deelname aan het WK heeft niets te maken met de consistentie in het buitenlandbeleid van Indonesië ten opzichte van van de Palestijnse Staat. 


Indonesië is het land met de meeste moslims ter wereld. Van oudsher steunt het land dan ook de Palestijnen in hun strijd voor onafhankelijkheid. Indonesië onderhoudt geen diplomatieke betrekkingen met Israël.


Niet het gewenste resultaat


Thohirs pogingen om het jeugd-WK 2023 veilig te stellen, leveren echter geen resultaat op. 


FIFA is tot het besluit gekomen Indonesië de organisatie van de FIFA U-20 World Cup 2023 te ontnemen. ‘Een nieuwe gastheer zal zo snel mogelijk worden aangekondigd, terwijl de data van het toernooi ongewijzigd blijven. Mogelijke sancties tegen de Indonesische voetbalbond PSSI kunnen ook in een later stadium worden genomen’, aldus FIFA. 


In een verklaring zegt PSSI-voorzitter Erick Thohir reeds zijn uiterste best te hebben gedaan om het jeugd-WK veilig te stellen. Het lange gesprek met FIFA-voorzitter Infantino heeft echter niet tot het door Indonesië gewenste resultaat geleid. Als FIFA-lid kan Indonesië niets anders doen dan zich te onderwerpen aan het besluit van de internationale voetbalfederatie, aldus Thohir.   


FIFA blijft Indonesisch voetbal steunen


Desondanks blijft FIFA, ondanks deze beslissing, zich inzetten om de PSSI actief bij te staan, in nauwe samenwerking met en met de steun van de regering van president Jokowi, bij het transformatieproces van het Indonesische voetbal, na de dodelijke stadionramp in oktober 2022


Indonesië zou dit jaar eigenlijk gastland zijn van de 23ste editie van het FIFA Wereldkampioenschap Voetbal onder 20. Het toernooi stond oorspronkelijk gepland voor 2021, maar werd vanwege Covid-19 uitgesteld. De wedstrijden in Indonesië hadden eigenlijk moeten plaatsvinden tussen 20 mei en 11 juni 2023 in zes stadions in het land: Stadion Jakabaring (Palembang, Zuid-Sumatra), Stadion Utama Gelora Bung Karno (Jakarta), Stadion Si Jalak Harupat (Bandung, West-Java), Stadion Manahan (Solo, Midden-Java), Stadion Gelora Bung Tomo (Surabaya, Oost-Java), Stadion Kapten I Wayan Dipta (Gianyar, Bali). 


In totaal nemen 24 landen uit zes confederaties deel aan de FIFA U-20 World Cup, waaronder ook Israël. Met name de gouverneur van Bali, I Wayan Koster, had sterke bezwaren geuit tegen de deelname van de nationale ploeg van Israël aan het WK.. Hij schreef eerder deze maand een brief aan het ministerie van Jeugd- en Sportzaken met daarin het dringende verzoek elke deelname van het elftal van Israël aan wedstrijden op Bali te weigeren.