De nieuwe Indonesische minister van Jeugd en Sport zegt er alles aan te zullen doen om de organisatie van de World Beach Games op Bali veilig te stellen. Er zijn namelijk zorgen dat de gouverneur van het eiland zich zal verzetten tegen de Israëlische deelname aan het multisportevenement. 


Ario Bimo Nandito Ariotedjo is maandag (3/3/2023) door president Joko ‘Jokowi’ Widodo beëdigd tot nieuwe minister van Jeugd en Sport. 


Sport en politiek


Ariotedjo zegt dat hij dezelfde mening deelt als Jokowi, namelijk dat politiek en sport gescheiden dienen te blijven. Hij doelt daarmee op het WK Voetbal 2023 onder 20 dat voor Indonesië op een fiasco is uitgelopen wegens verzet tegen de Israëlische deelname aan het toernooi. Dat verzet is hoogstwaarschijnlijk de reden geweest voor wereldvoetbalbond FIFA om Indonesië de organisatie van de U-20 World Cup 2023 te ontnemen. 


Wedstrijden stonden gepland in zes stadions in het land, waaronder in Stadion Kapten I Wayan Dipta in Gianyar, Bali. De gouverneur van Bali, I Wayan Koster, had echter sterke bezwaren tegen de Israëlische deelname aan het WK en weigerde de Israëlische ploeg te huisvesten. 


Minister Ariotedjo wil niet dat de World Beach Games, die dit jaar van 5 tot en met 12 augustus plaatsvinden op Bali, hetzelfde lot beschoren is. Want ook aan dit multisportevenement nemen Israëlische atleten deel. 


Tot dusver heeft gouverneur Koster nog niet van zich laten horen. De nieuwe minister van Sport wil daar liever niet op wachten. Hij zegt zo spoedig mogelijk met alle belanghebbenden in gesprek te zullen gaan opdat de World Beach Games op Bali volgens schema verlopen. 


Volle agenda


Minister Ariotedjo heeft een volle agenda. De SEA Games staan namelijk voor de deur. Deze voor Zuidoost-Azië belangrijke Spelen vinden van 5 tot en met 17 mei plaats in Cambodja. En dan zijn er nog de Asian Games die vier maanden later plaatsvinden in China. 


Indonesië is een van de deelnemende landen. De minister heeft van president Jokowi de opdracht gekregen de Indonesische teams in de aanloop naar de Spelen efficiënt voor te bereiden. Daarbij moet de prioriteit gegeven worden aan sporten met medaillepotentieel. Op die manier kunnen er op een efficiënte manier veel medailles worden binnengehaald. 


Stilzitten zit er voor Ariotedjo dus niet bij. Hij moet meteen aan de slag. 


Ariotedjo vervangt Zainudin Amali als minister van Jeugd en Sport. Amali verruilde zijn ministerspost voor de functie als vicevoorzitter van de Indonesische voetbalbond PSSI. Met zijn 32 jaar is Ariotedjo de jongste minister in het kabinet van Jokowi. 


Foto: Villa Sinar Cinta, Amed