Australië waarschuwt voor websites die e-visa voor Indonesië verkopen. Het gaat om websites die de officiële website van de Indonesische overheid nabootsen. 


Bij de Australische overheid zijn klachten binnengekomen van reizigers die het slachtoffer zijn geworden van websites die e-visa voor Indonesië verkopen. In de meeste gevallen zijn de slachtoffers reizigers die een electronic Visa On Arrival (e-VOA) willen aanvragen. 


Hogere kosten, niet geldig


Via zoekmachines komen ze terecht op websites die de officiële website van de Indonesische overheid nabootsen. Vaak krijgen ze te maken met veel hogere kosten. Dit komt doordat de de visumaanvraag, zonder dat de reizigers er weet van hebben, via een bureau verloopt dat bemiddelingskosten rekent voor de aanvraag. 


Ook zijn er meldingen binnengekomen van reizigers van wie het online gekochte visum niet geldig is. Ze hadden dus geen andere keuze dan bij aankomst in Indonesië alsnog een visum te kopen op de luchthaven.


Misleidend


De Australische nieuwssite 7news.com.au schrijft dat berichten over slachtoffers van genoemde praktijken sociale media overspoelen en zet enkele voorbeelden van gedupeerde Australiërs op een rij: 


- ‘Ik heb de hele nacht niet kunnen slapen, omdat een familielid ons de verkeerde link stuurde. We hebben verschillende aanvragen ingediend en zijn daardoor veel geld kwijtgeraakt.’


- ‘Ik wou dat ik hier van af wist voordat ik op de bewuste link klikte. Ze brachten $133.34 in rekening. Ik schaam me hiervoor. Ik had beter moeten weten.’


Andere reizigers kwamen op de verkeerde website terecht na een zoekactie van de trefwoorden “Indonesian visa” op Google. De zoekmachine toonde andere websites dan de officiële website van de Indonesische overheid als topresultaat: 


- ‘De website is zo misleidend.’


- ‘Ik wist wel dat er iets niet pluis was, maar mijn andere, oudere familieleden helaas niet.’


Maandelijks reizen duizenden reizigers uit Australië richting Indonesië. Hun favoriete bestemming in het land is Bali. 


Wees alert!


Ook de Indonesische immigratiedienst is zich bewust van andere visumaanvraagwebsites dan de officiële website van de Indonesische overheid en roept buitenlandse reizigers op om hierop alert te zijn. De officiële website waar reizigers online een e-VOA voor Indonesië kunnen aanvragen is: evisa.imigrasi.go.id


Een e-VOA kost 500.000 rupiah. Daar bovenop komt nog een klein bedrag voor administratiekosten. Met een e-VOA mogen bezoekers 30 dagen in Indonesië verblijven. Het visum kan één keer verlengd worden met 30 dagen. Het visum moet binnen 90 dagen na betaling worden gebruikt.