[Dit artikel is geüpdatet] Het is in Indonesië niet meer verplicht een mondkapje te dragen in openbare ruimtes en in het openbaar vervoer. Ook zijn de maatregelen omtrent Covid-19 vaccinaties versoepeld. De Indonesische vliegmaatschappij Garuda Indonesia meldt dat er geen verplichte inreisrestricties meer zijn voor reizen naar Indonesië. 


Indonesië zit in de overgangsfase van een pandemie naar een endemie. En daar horen volgens de regering versoepelingen van de coronamaatregelen bij. 


Niet meer verplicht


De nationale Covid-19 taakgroep van Indonesië heeft op vrijdag 9 juni 2023 bekendgemaakt dat er versoepelingen zijn omtrent het dragen van mondkapjes en de Covid-19 vaccinaties. Het dragen van mondmaskers in het openbaar is niet meer verplicht. Ook vervalt de verplichting om je te laten vaccineren tegen Covid-19. 


Betekent dit nu dat je de mondkapjes de deur uit kunt doen en dat je je niet meer hoeft te laten vaccineren tegen Covid-19? Nee, zo valt te lezen in de schriftelijke bekendmaking van de versoepelingen. Want daarin staat dat mensen nog steeds het advies krijgen om in het openbaar een mondmasker te dragen. 


Dat advies geldt met name voor mensen die niet in goede gezondheid verkeren, en mensen met een kwetsbare gezondheid die vatbaarder zijn voor het coronavirus. 


Wat betreft de Covid-19 vaccinaties, krijgen mensen het advies om zich te laten vaccineren tot en met de tweede boosterprik. Dat advies geldt met name voor mensen die een hoog risico lopen besmet te raken met het coronavirus. 


Overige adviezen: 


  •  Het is raadzaam regelmatig je handen te reinigen met desinfecterende handgel of je handen te wassen met stromend water en zeep, vooral na het aanraken van voorwerpen die door meerdere mensen worden aangeraakt;
  • Mensen die niet in goede gezondheid verkeren, en mensen die anderen kunnen besmetten of een hoog risico lopen besmet te raken met het coronavirus krijgen het advies afstand te houden of mensenmenigten te vermijden;
  • Het is raadzaam de Satu Sehat-app te blijven gebruiken om je eigen gezondheid in de gaten te houden. 

In de forenzentrein (KRL) is het dragen van een mondkapje voorlopig nog wel verplicht.

Naar Indonesië


Voor aankomende reizigers en reizigers die een binnenlandse reis maken, is het niet meer verplicht de Satu Sehat-app te downloaden/gebruiken. Ook de vaccinatiebewijzen zijn niet meer nodig. Dat zegt het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken van Indonesië

Laatste update: 13 juni 2023, 03.20 uur