De hogesnelheidstrein die in augustus dit jaar tussen Jakarta en Bandung gaat rijden, is de eerste drie maanden gratis. Maar, niet iedereen komt in aanmerking voor een gratis kaartje. Reizigers die gratis en supersnel tussen de hoofdstad van Indonesië en de hoofdstad van de provincie West-Java willen reizen, dienen aan een aantal voorwaarden te voldoen.


Als alles volgens schema verloopt, rijdt de eerste hogesnelheidstrein van Indonesië op 18 augustus dit jaar tussen Jakarta en Bandung. Dat is een dag na de viering van de 78e verjaardag van de Indonesische Republiek. De trein wordt dan nog niet commercieel ingezet. Dat gebeurt vanaf 1 oktober 2023. 


De eerste drie maanden vanaf 18 augustus 2023 is reizen met de hogesnelheidstrein gratis. Maar, niet voor iedereen. Slechts 600 mensen komen in aanmerking voor gratis treinen tussen Jakarta en Bandung. 


Voorrang


Voorrang krijgen reizigers die langs de route van de hogesnelheidstrein wonen en groepen die de hogesnelheidstrein onder de aandacht brengen van een zo'n breed mogelijk publiek zoals de media, invloedrijke figuren, waarnemers en vertegenwoordigers van gemeenschappen. Reizigers die kans willen maken op een gratis ticket, moeten zich online registreren. Dat kan vanaf begin augustus. 


Reizigers die gebruik willen maken van de hogesnelheidstrein kunnen kiezen uit drie reisklassen: Economy Class, Business Class en First Class. Er zijn vijf treinstellen beschikbaar voor de Economy Class met 111 stoelen per treinstel, een voor de Business Class met in totaal 28 stoelen en twee voor de First Class met in totaal 18 stoelen.


Rode komodovaraan


De hogesnelheidstrein wordt ook wel Red Komodo (rode komodovaraan) genoemd omdat het ontwerp ervan geïnspireerd is op de komodovaraan. De Red Komodo heeft sinds eind mei dit jaar verscheidene proefritten achter de rug. Tijdens een van die proefritten werd een topsnelheid gemeten van 350 kilometer per uur. 


Het is de bedoeling dat passagiers in minder dan een uur tijd tussen Jakarta en Bandung kunnen reizen. Ter vergelijking: met de reguliere trein duurt de reis tussen Jakarta en Bandung zo’n 2,5 tot 3 uur. Met de auto moet je rekening houden met een reistijd van tenminste 2,5 uur. 


Mensen die vanuit Jakarta naar Bandung reizen, stappen in op station Halim (beginstation). De trein stopt vervolgens nog in Karawang, Padalarang en Tegalluar (eindstation). Passagiers die naar Bandung-stad willen reizen, kunnen op station Padalarang overstappen op een zogeheten feedertrein die reizigers in nog geen half uur naar Bandung-stad vervoeren.