Na herhaaldelijke vertragingen en kostenoverschrijdingen gaat het nu toch eindelijk gebeuren. De hogesnelheidsnelheidslijn tussen Jakarta en Bandung, de eerste HSL in Zuidoost-Azië, wordt in oktober dit jaar operationeel. 


Het Chinees-Indonesisch consortium PT Kereta Cepat Indonesia China (KCIC) heeft oktober vastgesteld als nieuwe openingsdatum. De bedoeling was dat de trein in augustus dit jaar zou gaan rijden. KCIC zal de extra tijd gebruiken om verdere testritten uit te voeren om de veiligheid te waarborgen. 


President Joko 'Jokowi' Widodo zei vorige week dat hij verwacht deel te nemen aan de proefritten in september. 'Zodra alles gereed is, wordt de lijn operationeel', aldus Jokowi. 


Voor september en oktober staan proefritten gepland, waarbij omwonenden langs het spoor gratis mee kunnen rijden. De proefritten zijn bestemd om de veiligheid van de hogesnelheidstrein te benadrukken. 


Nog geen uur


De lijn tussen Jakarta en Bandung is zo'n 142 kilometer lang. Tijdens een eerdere testrit werd een topsnelheid gemeten van 350 kilometer per uur. Met deze snelheid kan de rit tussen beide steden in slechts 36 minuten worden afgelegd.


Ter vergelijking: met de reguliere trein duurt de reis tussen Jakarta en Bandung zo’n 2,5 tot 3 uur. Met de auto moet je rekening houden met een reistijd van tenminste 2,5 uur. 


Het was de bedoeling dat de hogesnelheidstrein in augustus dit jaar commercieel wordt ingezet, op 18 augustus 2023, een dag na de 78e onafhankelijkheidsverjaardag van Indonesië.