Jakarta gaat bestuurders van gemotoriseerde voertuigen dwingen een emissietest te laten uitvoeren. Ook overweegt het stadsbestuur om de helft van de ambtenaren thuis te laten werken. Deze plannen hebben te maken met de slechte luchtkwaliteit in de Indonesische hoofdstad.


Jakarta staat sinds mei dit jaar in de top 10 van meest vervuilde steden ter wereld. Op maandag 14 augustus 2023 stond Jakarta op de tweede plaats. Vorige week stond de Indonesische hoofdstad zelfs bovenaan de lijst die is opgesteld door het Zwitserse bedrijf IQAir dat de luchtkwaliteit overal ter wereld in de gaten houdt. 


Industrie en wegverkeer


De regering wijt de slechte luchtkwaliteit in Jakarta aan de industrie en het overmatige wegverkeer. Milieugroepen zeggen echter dat de kolencentrales de belangrijke boosdoeners zijn, iets wat door de overheid ontkend wordt. 


De regering kondigde maandag (14/8) aan willekeurige controles te zullen uitvoeren op voertuigen, en bestuurders te zullen gaan dwingen een emissietest te laten uitvoeren. Bestuurders waarvan het voertuig niet slaagt voor de test krijgen een boete. Ook overweegt de regering het rijbewijs in te trekken van herhaaldelijke overtreders. 


Eerst Jakarta, daarna ...


De overheid wil tevens dat emissietests onderdeel uitmaken van het proces voor het verkrijgen van een kentekenbewijs in Jakarta. 


Het is nog onduidelijk wanneer de maatregelen ingaan en hoe ze worden gehandhaafd. In een persconferentie zegt minister Siti Nurbaya Bakar van Milieu en Bosbouw dat Jakarta als eerste aan de beurt is en wanneer de situatie zich daar heeft verbeterd er uitgebreid wordt naar de satellietsteden rond de Indonesische hoofdstad - Bogor, Depok, Tangerang, Bekasi die samen met Jakarta ook wel Jabodetabek worden genoemd. 


Andere maatregelen die worden overwogen, zijn het verplicht stellen van het gebruik van benzine met octaangetal 98 voor auto's met een cilinderinhoud van 2400 cc en meer, en het invoeren van de 4-in-1-regel, waarbij er tenminste vier mensen in een auto moeten zitten. 


Gezondheid inwoners


Inwoners van Jakarta, dat meer dan 10 miljoen inwoners telt, klagen al langer over de slechte luchtkwaliteit in de hoofdstad. 


In 2021 won een groep inwoners van Jakarta een historische rechtszaak over luchtvervuiling tegen de Indonesische overheid. De rechtbank in Indonesië heeft toen bepaald dat president Joko ‘Jokowi’ Widodo en andere hoge regeringsfunctionarissen ervoor moeten gaan zorgen dat de luchtkwaliteit in de Indonesische hoofdstad zich snel verbetert.  


De aanspanners van de zaak verwijten de autoriteiten nalatigheid door de gezondheid van haar burgers niet te beschermen. De groep inwoners wees daarbij op wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat luchtvervuiling ziekten zoals astma en hartaandoeningen kan veroorzaken, en kan bijdragen aan een lagere levensverwachting.