PepsiCo is woensdag (30/8/2023) begonnen met de bouw van een snackfabriek in de Indonesische provincie West-Java. De Amerikaanse voedingsmiddelen- en drankenfabrikant markeert daarmee de terugkeer van het bedrijf naar Indonesië na een twee jaar lange afwezigheid.
De snackfabriek in het West-Javaanse Cikarang maakt deel uit van de toezegging van PepsiCo om tien jaar lang te investeren in de grootste economie van Zuidoost-Azië. De waarde van die investering bedraagt $200 miljoen.
Welkom terug
Over een paar jaar zien we mogelijk dus weer Cheetos, Doritos en Lay's terug in de Indonesische supermarkten. Consumenten moesten deze populaire snacks gedurende twee jaar lang missen. De productie en distributie van de snacks lagen namelijk in handen van PepsiCo en de Indonesische voedselgigant PT Indofood.
De twee werkten 30 jaar lang samen middels een joint venture. Die jarenlange samenwerking eindigde in februari 2021 nadat lokale partner Indofood alle aandelen van PepsiCo in de joint venture om nog onbekende reden opkocht. Deze aandelentransactie betekende zes maanden later tevens het einde van de productie en distributie van Cheetos, Doritos en Lay's.
Productie in 2025
Overeengekomen was dat PepsiCo en andere gelieerde ondernemingen genoemde producten met ingang van 18 augustus 2021 gedurende drie jaar niet mogen produceren of distribueren in Indonesië. Tot 2024 dus. En dat komt net goed uit, want verwacht wordt dat het productieproces in de nieuwe snackfabriek van PepsiCo in Cikarang in 2025 van start kan gaan.
PepsiCo bouwt de fabriek zonder lokale partner en heeft daarbij beloofd het grootste deel van de benodigde grondstoffen voor de productie van de snacks, zoals maïs en palmolie, uit hernieuwbare bronnen te halen.
Geïmporteerde chips
In Indonesië zijn de geïmporteerde Cheetos, Doritos of Lay's overigens nog wel steeds verkrijgbaar. Die worden met name te koop aangeboden in supermarkten die ook veel importproducten in hun assortiment hebben. In een supermarkt in Jakarta zag het team van Indonesiënu zakken Lay's uit Belanda in de schappen liggen, uiteraard mét een prijskaartje.
Voor een zak geïmporteerde chips uit Nederland (175 gram) bijna 80 duizend rupiah neerleggen. Omgerekend is dat bijna 5 euro.
Reacties