Buitenlandse toeristen gaan vanaf februari 2024 toeristenbelasting betalen voor een bezoek aan het Indonesische eiland Bali.  Het gaat om een bedrag van 150 duizend rupiah per persoon, omgerekend is dat ongeveer 9 euro. 


Het plan om toeristenbelasting te heffen, lag al langer op tafel. En, dat de tax volgend jaar wordt ingevoerd, was al langer bekend. Maar, wat nog niet bekend was, is de exacte datum van de invoering. 


Tijdens een ontmoeting met de Indonesische minister van toerisme Sandiaga Uno in Jakarta gaf Tjokorda Bagus Pemayun, hoofd van het toerismebureau op Bali, meer opheldering. 


Milieu en cultuur


Tijdens een persconferentie zei Tjokorda dat buitenlandse toeristen die Bali willen bezoeken vanuit het buitenland of vanuit een ander deel van Indonesië vanaf februari 2024 toeristenbelasting moeten gaan betalen. Het geld gaat naar initiatieven ter bescherming van het milieu en de cultuur op het eiland. 


De belasting moet voor vertrek of bij aankomst worden betaald. Andere details moeten nog worden uitgewerkt, aldus Tjokorda. 


Grootse plannen


Bali heeft grootse plannen voor het toerisme op het eiland en wil dit jaar 4,5 miljoen buitenlandse toeristen binnenhalen. Het eiland mikt vooral op kwaliteitstoeristen. Dat is niet zonder reden. Uit gegevens van de Balinese immigratiedienst blijkt dat de afgelopen maanden honderden buitenlanders vanuit Bali zijn teruggestuurd naar hun land van herkomst omdat zij zich niet aan de lokale regelgeving hielden. 


Verschillende initiatieven zijn in het leven geroepen om de overlast van deze 'stoute' toeristen te beteugelen. Een van die initiatieven is Bali Becik, een taakgroep die toezicht moet houden op het gedrag van buitenlandse toeristen. Ook kunnen eilandbewoners via een centraal meldpunt misdragingen van buitenlanders telefonisch melden. Daarnaast heeft Bali de zogeheten 12 do's en 8 don'ts geïntroduceerd die erop gericht zijn misdragingen door toeristen te beteugelen en het kwaliteitstoerisme te bevorderen. 


Het toerisme op Bali komt langzaamaan weer op gang, maar is nog niet volledig hersteld van de klap die de coronacrisis heeft uitgedeeld. Het eiland is daarom gediend bij een goed imago in het buitenland.