In Indonesië is een TikTok-ster veroordeeld tot gevangenisstraf na het plaatsen van een video waarop te zien is dat zij zich tegoed doet aan krokante varkenszwoerd. De rechtbank in Palembang, Zuid-Sumatra, acht de vrouw, die zelf zegt moslima te zijn, schuldig aan godslastering en legt haar een gevangenisstraf op van twee jaar. 


Influencer Lina Lutfiawati plaatste in maart dit jaar een filmpje op TikTok waarop te zien is dat zij zich tijdens een vakantie op Bali tegoed doet aan krokante varkenszwoerd. 


Haram en Bismillah 


Indonesië is het land met de meeste moslims ter wereld. Het is daarom niet verwonderlijk dat de video van de 33-jarige TikTok-ster veel kritiek heeft opgeleverd. 


Niet alleen omdat zij als moslima haram (onrein) voedsel at, maar ook omdat op de video te zien is dat ze Bismillah (in de naam van Allah) zei voordat ze aan de maaltijd begon. Voorts zei Lina in de video dat zij al twee keer eerder varkensvlees had gegeten. Gedreven door nieuwsgierigheid wilde ze nu ook proberen hoe krokante varkenszwoerd smaakt. 

 

Lina is niet alleen veroordeeld tot gevangenisstraf. Ze moet ook een boete betalen van 250 miljoen rupiah, omgerekend ruim 15 duizend euro. Lina vertelde de aanwezige pers dat ze verrast was door de uitspraak van de rechtbank. Ze zei dat ze zich reeds herhaaldelijk heeft verontschuldigd voor haar gedrag. Ook beseft ze dat haar actie verkeerd was. Twee jaar celstraf en de geldboete had ze niet zien aankomen. 


Religieuze minderheden


Volgens mensenrechtengroepen in Indonesië wordt de blasfemiewet vaak misbruikt om religieuze minderheden te beschuldigen. 


In 2017 werd de toenmalige christelijke gouverneur van Jakarta, Basuki ‘Ahok’ Tjahaja Purnama veroordeeld tot twee jaar cel wegens belediging van de islam tijdens een campagnebijeenkomst. Een jaar later werd een boeddhistische vrouw in Noord-Sumatra veroordeeld tot 18 maanden cel omdat zij geklaagd had over het volume van de luidsprekers van de plaatselijke moskee.