Er is een video opgedoken waarin te zien is dat leden van een geïsoleerde inheemse stam in Indonesië arbeiders van een houthakkersbedrijf waarschuwen om weg te blijven. Het gaat om de Hongana Manyawa-stam die leeft op het eiland Halmahera, de Noord-Molukken. 


Mensenrechtencatastrofe


Survival International, een stichting die zich inzet voor de rechten van inheemse stammen overal in de wereld, schrijft op haar website dat de leden van de stam slechts een paar meter verwijderd staan van bulldozers die worden gebruikt om hun leefgebied te vernietigen. 


De video laat volgens de stichting zien dat er een mensenrechtencatastrofe plaatsvindt op het eiland Halmahera waar regenwoud wordt weggekapt ten behoeve van de mijnbouw. Dit kan het einde betekenen voor de Hongana Manyawa-stam. 


Volgens Survival International-directeur Caroline Pierce vormt de video ondubbelzinnig bewijs dat de mijnbouwactiviteiten op het eiland nu diep binnendringen in het leefgebied van de geïsoleerde stam. 


Nikkelmijn


Een deel van het regenwoud op Halmahera moet plaatsmaken voor een nikkelmijn. Verschillende internationale bedrijven investeren miljarden dollars in het plan van Indonesië om 's werelds grootste producent van lithium-ion accu's te worden. Het land is rijk aan nikkel, een belangrijk onderdeel van lithium-ion accu’s die worden gebruikt voor de aandrijving van elektrische voertuigen. 


Volgens Survival International zijn Franse, Duitse, Chinese en Indonesische bedrijven betrokken bij de mijnbouwactiviteiten op Halmahera. 


Toestemming


Diep in het regenwoud van Halmahera leven naar schatting zo'n 300 tot 500 leden van de geïsoleerde Hongana Manyawa-stam. Grote delen van hun woongebied zijn toegewezen aan mijnbouwbedrijven. Op veel plekken draaien de graafmachines al op volle toeren. 


Volgens het internationaal recht is de vernietiging van het land van de Hongana Manyawa-stam illegaal. Vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming van de Hongana Manyawa-stam is nodig voor elk industrieel project op hun grondgebied. 


'Deze mijnbouwbedrijven moeten wegblijven uit het grondgebied van de Hongana Manyawa-stam, punt uit', zegt Survival International-directeur Pierce. Ze doet dan ook een dringende oproep aan de Indonesische regering om het grondgebied van de Hongana Manyawa-stam te erkennen en te beschermen.