In een neushoornreservaat op het Indonesische eiland Sumatra is afgelopen weekend een uiterst zeldzame Sumatraanse neushoorn geboren. De geboorte van het kalf, een meisje, komt anderhalf jaar na de geboorte van Sedah Mirah, een vrouwelijk kalf in het hetzelfde reservaat.


Met de geboorte van het kalf op 30 september 2023 om 01.44 uur lokale tijd, komt het totaal aantal Sumatraanse neushoorns in neushoornreservaat Way Kambas in het Zuid-Sumatraanse Lampung op negen. 


Dochter van...


Het kalf, dat nog geen naam heeft, is de dochter van moeder Ratu (23) en vader Andalas (22). De bevalling verliep voorspoedig, meldt het Indonesische ministerie van Milieu en Bosbouw. Ratu en Andalas hebben samen nog een zoon, Andatu (2012) en een dochter genaamd Delilah (2016). 


Minister Siti Nurbaya Bakar van Milieu en Bosbouw noemt de geboorte van het kalf op 30 september 2023 zeer goed nieuws. Niet alleen voor Indonesië, maar voor de hele wereld. De Sumatraanse neushoorn is namelijk een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Hun populatie is flink gedaald door stroperij en menselijke inbreuk op hun natuurlijke leefomgeving.


Vier jongen


Het fokprogramma in het Way Kambas-reservaat bestaat sinds 1998. Het is het enige reservaat ter wereld waar een fokprogramma is opgezet voor Sumatraanse neushoorns waar de dieren zich in een zo natuurlijk mogelijke omgeving kunnen voortplanten. Sinds de oprichting in 1998, heeft het fokprogramma in het reservaat vier jongen voortgebracht, namelijk Andatu (2012), Delilah (2016), Sedah Mirah (2022) en het op 30 september 2023 geboren kalf. 


Sumatraanse neushoorns leven alleen in vier geïsoleerde regio’s op de Indonesische eilanden Sumatra en Kalimantan. Neushoornreservaat Way Kambas op Sumatra is daar een van. 


Foto: Het Indonesische ministerie van Milieu en Bosbouw