Coldplay mag Indonesië dan al weer hebben verlaten, in het land zelf zijn ze nog lang niet uitgepraat over het concert van de Britse popgroep op woensdag 15 november in Jakarta. Waar schrijven de Indonesische media allemaal over? 

Ticketoplichting 


Het was groot nieuws in Indonesië begin mei 2023: Coldplay had na wekenlange geruchten eindelijk bevestigd in november datzelfde jaareen concert te zullen geven in de Indonesische hoofdstad Jakarta. De officiële verkoop vond ongeveer anderhalve week na de bekendmaking plaats. Ook dat was groot nieuws, want na de officiële verkoop werden tickets tegen woekerprijzen doorverkocht. 

Maar, we zijn er nog niet, want velen blijken het slachtoffer te zijn geworden van ticketoplichting. De politie heeft honderden meldingen binnengekregen van slachtoffers die tickets hadden gekocht via een tweedehands ticketmarkt, maar het Gelora Bung Karno Stadion waar het concert plaatsvond echter niet konden betreden, omdat ze de kaartjes niet kregen of valse tickets kregen toegestuurd. 

Volgens de politie hebben zeker 400 mensen aangifte gedaan. Gesproken wordt van een totale gemelde schade van 1,3 miljard rupiah, omgerekend ongeveer 77 duizend euro. 

Anti-LGBTQ-demonstraties


Het concert van Coldplay, het allereerste optreden van de Britse band in Indonesië, werd niet door iedereen positief ontvangen. Meer dan 200 conservatieve moslims demonstreerden woensdag 15 november buiten het stadion tegen het concert van Coldplay omdat de band voorstander is van LGBTQ-rechten. Het standpunt van Coldplay over LGBTQ is volgens de demonstranten in strijd met het geloof. 

Concertbezoekers werden uitgejouwd, en het kwam uiteindelijk tot botsingen met de politie. 

Schone rivier


Coldplay bekommert zich niet alleen voor LGBTQ-rechten, de band draagt ook een warm hart toe aan het milieu. De band heeft tijdens zijn bezoek aan Jakarta toegezegd de missie van The Ocean Cleanup, een niet-gouvernementele organisatie uit Nederland die in het leven geroepen is om plastic afval op te ruimen uit rivieren en oceanen, te blijven steunen. Dat doet de band door Interceptor 020 te sponsoren, een drijvende installatie die afval uit de Cisadane-rivier (Jakarta) haalt. 

Interceptor 020, ook wel Neon Moon II genoemd, zal bijdragen aan de aanpak van de naar schatting 1000 ton plastic afval dat jaarlijks via de Cisadane-rivier in de Javazee wordt afgevoerd. Neon Moon II is de tweede Interceptor die in Indonesië wordt ingezet. Interceptor 001 werd in 2018 ingezet bij de Cengkareng Drain, Jakarta.

Nieuw visum


De bandleden van Coldplay hebben niet veel hoeven te regelen om Indonesië te mogen binnenkomen. Althans, dat zegt de Indonesische immigratiedienst. De bandleden hebben gebruik gemaakt van een nieuw visum dat eind september door de Indonesische immigratiedienst werd gelanceerd. Het nieuwe visum, dat Music and Art Visa heet, moet het artiesten uit het buitenland makkelijker maken om een concert te geven in Indonesië. 

Met het nieuwe visum hoeven internationale artiesten die een concert in Indonesië willen organiseren niet langer een werkvergunning, een politieregistratiecertificaat, of een certificaat waaruit blijkt dat de aanvrager tenminste vijf jaar werkervaring heeft, te overleggen.

De komst van Coldplay in Indonesië vormde volgens de Indonesische immigratiedienst het geschikte moment om het publiek vertrouwd te maken met het nieuwe visum.