Een rechtbank in Indonesië heeft gevangenisstraffen opgelegd aan de directeur en drie andere leidinggevenden van een geneesmiddelenbedrijf in het Oost-Javaanse Kediri. Het bedrijf produceerde een hoestdrank die in verband wordt gebracht met de dood van meer dan 200 kinderen in Indonesië. 


De vier leidinggevenden van het Indonesische geneesmiddelenbedrijf Afi Farma krijgen elk een celstraf van twee jaar. Daarbovenop komt nog een geldboete van 1 miljard Indonesische rupiah. Tegen de directeur was oorspronkelijk negen jaar cel geëist, en tegen de andere leidinggevenden zeven jaar cel.


De rechtbank oordeelde dat Afi Farma de in de hoestdrank gebruikte ingrediënten bewust niet had getest, terwijl het daar de middelen voor had. Het bedrijf heeft opzettelijk een farmaceutisch product geproduceerd dat niet aan de veiligheidseisen voldeed. Daarmee heeft Afi Farma de wet inzake de veiligheid van geneesmiddelen overtreden. 


In beroep


Afi Farma ontving tussen oktober 2021 en februari 2022 twee leveringen van propyleenglycol, een hulpstof die veel wordt gebruikt in medicijnen. Volgens de aanklagers bevatte de levering propyleenglycol een grote hoeveelheid ethyleenglycol, een giftige stof die onder meer zit in verf en remvloeistof. 


Afi Farma had de ingrediënten die in de hoestdrank zouden worden gebruikt niet getest en vertrouwde op de kwaliteits- en veiligheidscertificaten van de leverancier, aldus de aanklagers. De advocaat van het geneesmiddelenbedrijf benadrukte dat de Indonesische Voedsel- en Geneesmiddelenautoriteit BPOM niet van medicijnfabrikanten eiste om de ingrediënten zelf grondig te testen. Afi Farma ontkent nalatigheid bij de productie van de hoestdrank en overweegt in beroep te gaan tegen het vonnis van de rechtbank. 


Meer dan 200 kinderen


Sinds 2022 stierven meer dan 200 kinderen in Indonesië aan acuut nierfalen door giftige hoestdrank. De meeste slachtoffers waren jonger dan vijf jaar. 


Naar aanleiding daarvan riep het Indonesische ministerie van Volksgezondheid artsen uit voorzorg op om tijdelijk geen vloeibare medicijnen voor te schrijven totdat de oorzaak van de acute nierschade bij kinderen werd gevonden. Ook mochten vrij verkrijgbare vloeibare medicijnen tijdelijk niet worden verkocht. Ouders kregen het dringende verzoek hun kinderen geen vloeibare medicijnen toe te dienen.


Foto: Ter illustratie