Op woensdag 1 november 2023 is het officiële startsein gegeven voor de bouw van een luchthaven in Nusantara, de nieuwe hoofdstad van Indonesië. President Joko 'Jokowi' Widodo legde de eerste steen voor de nieuwe luchthaven die, als alles volgens plan verloopt, medio 2024 in gebruik kan worden genomen en eind 2024 volledig operationeel zal zijn. 


347 hectare


De nieuwe luchthaven die een oppervlakte heeft van 347 hectare, krijgt een landingsbaan van 3.000 x 45 meter en is daardoor geschikt voor widebody-vliegtuigen. Verder beschikt de luchthaven over een passagiersterminal met een oppervlakte van 7.350 vierkante meter.


De president acht de luchthaven van Nusantara van groot belang gezien de toename van verscheidene activiteiten in, en de personenmobiliteit en goederenstroom van en naar de nieuwe hoofdstad van Indonesië. Jokowi hoopt dat de luchthaven medio 2024 al in gebruik kan worden genomen en eind 2024 volledig operationeel kan zijn. 


Toegankelijkheid


Jokowi verwacht dat de nieuwe luchthaven de toegankelijkheid van de regio kan verbeteren waardoor het gebied makkelijk bereikbaar wordt. 


Het is de bedoeling dat Nusantara, dat in de regio Penajam Paser Utara in de provincie Oost-Kalimantan ligt, op 17 augustus 2024, officieel ingewijd wordt. De bouw van de nieuwe hoofdstad is volgens de regering noodzakelijk omdat de huidige hoofdstad Jakarta overvol is. Jakarta kampt met veel problemen zoals verkeersopstoppingen, luchtvervuiling en overstromingen in het regenseizoen.


Foto: Joko Widodo (X)