President Joko ‘Jokowi’ Widodo en de gouverneurs van 34 provincies van Indonesië kwamen maandag (14/3/2022) bijeen op het Indonesische eiland Kalimantan. Daar woonden zij het ‘Kendi Nusantara’-ritueel bij dat de aftrap vormt voor de bouw van Nusantara, de nieuwe hoofdstad van Indonesië. 

 

De nieuwe hoofdstad heeft een naam, het ontwerp voor het presidentieel paleis is goedgekeurd, en het ritueel voor de aftrap voor de bouwwerkzaamheden is afgerond. De bouw van Nusantara kan, na een fikse vertraging, dan eindelijk beginnen. 

 

Critici twijfelen echter of er wel voldoende financiële middelen zijn voor de verwezenlijking van dit miljardenproject. De verhuizing van alle overheidsdiensten inclusief personeel staat namelijk gepland voor 2024. Dat betekent dat overheidsgebouwen en woningen voor al dat personeel vóór die tijd gereed moeten zijn. 

 

Smeekbede?


Ook de Indonesische overheid beseft maar al te goed dat de bouw van Nusantara een immens groot en veelomvattend project betreft. 


Misschien dat er daarom is besloten tot het het houden van het ‘Kendi-Nusantara’-ritueel dat een gebed is - of in dit geval misschien wel een smeekbede - tot God de Almachtige opdat de verhuizing van de hoofdstad van Jakarta naar Oost-Kalimantan goed zal verlopen en de steun krijgt van het volk. En dat is iets wat de regering hard nodig heeft. 

  

Want niet alleen zetten critici vraagtekens bij de financiële middelen, ook maken zij zich zorgen over de gevolgen van het bouwproject voor de orang-oetans die in de oerwouden van Oost-Kalimantan leven. Het leefgebied van de orang-oetan is de afgelopen decennia al flink gekrompen door houtkap, de aanleg van palmolieplantages en mijnbouw. 


Gevreesd wordt dat door de aanleg van de nieuwe hoofdstad het voortbestaan van de dieren nog verder in gevaar komt. 


Slimme stad


Geen zorgen, zegt de overheid. Nusantara wordt een ‘smart city’, een slimme stad met groene technologie, vriendelijk voor het milieu met ten minste 70 procent groene ruimte.  


En, om nogmaals te benadrukken dat de Indonesische regering ‘groen in Nusantara’ hoog in het vaandel heeft staan, zijn na afloop van het Kendi Nusantara-ritueel ook verscheidene bomen in het gebied geplant, zoals de rode merantiboom en de kamferboom die respectievelijk geplant zijn door president Joko Widodo en diens vrouw Iriana.   


Tijdens het Kendi Nusantara-ritueel werden aarde en water uit alle provincies in Indonesië in een grote koperen pot gegoten, wat symbool staat voor het samenkomen van alle Indonesiërs uit de archipel in Penajam Paser Utara (Oost-Kalimantan) om daar de nieuwe hoofdstad van Indonesië te bouwen. 


Foto: Setkab RI