De Indonesische antiterreurpolitie heeft in oktober 59 vermoedelijke militanten gearresteerd. Ze worden ervan verdacht de komende verkiezingen in het land te willen verstoren. Dat heeft een woordvoerder van de antiterreurpolitie dinsdag (31/10/2023) bekendgemaakt. 


JAD en JI


Veertig van de verdachten zijn lid van de door Islamitische Staat geïnspireerde groepering Jamaah Ansharut Daulah (JAD). De overige negentien zijn lid van het Zuidoost-Aziatische terreurnetwerk Jemaah Islamiyah (JI) dat banden heeft met al-Qaeda. 


Volgens Aswin Siregar, woordvoerder van de Indonesische antiterreurpolitie, worden de arrestanten verdacht van het beramen van aanslagen tijdens de presidents- en parlementsverkiezingen van volgend jaar. 'Voor hen zijn de verkiezingen immoreel en in strijd met de islamitische wet', aldus Siregar. 


De verdachten werden opgepakt bij een antiterreuroperatie die van 2 tot 28 oktober duurde in verscheidene regio's op Java, Sumatra, Kalimantan, Sulawesi en in West-Nusa Tenggara. De politie heeft tijdens die operatie ook een aantal wapens en chemicaliën in beslag genomen die gebruikt worden voor het maken van explosieven. 


14 februari 2024


Indonesië maakt zich op voor de presidentsverkiezingen die plaatsvinden op 14 februari 2024. Die dag zijn ook de parlementsverkiezingen op nationaal, provinciaal en lokaal niveau. De presidentsverkiezingen gaan tussen Anies Baswedan, Prabowo Subianto en Ganjar Pranowo


De arrestaties onderstrepen volgens Siregar de voortdurende dreiging die uitgaat van terroristische groeperingen zoals Jemaah Islamiyah en Jamaah Ansharut Daulah.