Een jonge komodovaraan die eind vorige maand werd gevonden in de haven van Labuan Bajo (Oost-Nusa Tenggara), in een sok die in een rugzak zat, heeft het niet overleefd. Volgens de politie was het dier bestemd voor smokkel naar Bali. 


De jonge komodovaraan is door verstikking omgekomen, niet lang nadat het reptiel door de havenautoriteiten werd gevonden. Het dier zat verstopt in een zwarte sok, zijn bek vastgeplakt met plakband. De rugzak waarin de komodovaraan werd vervoerd, zat in een bananentruck op een veerboot met bestemming Bali. 


De veerboot lag aangemeerd in de haven van Labuan Bajo op het eiland Flores. De chauffeur van de bananentruck zag dat de rugzak bewoog en kreeg argwaan. Hij meldde het voorval bij de havenautoriteiten die de jonge komodovaraan in de tas aantroffen. Die zeiden dat het dier, sinds het op 16 oktober gevangen werd, slechts één keer te eten kreeg. 


Zes aanhoudingen


De politie heeft zes verdachten aangehouden, onder wie vijf lokale bewoners van Rinca en een handelaar uit Bali. De lokale bewoners hadden het dier gevangen op het eiland Rinca, het leefgebied van de komodovaraan. De handelaar nam het dier vervolgens in zijn rugzak mee naar de haven van Labuan Bajo van waaruit hij de jonge komodovaan naar Bali probeerde te smokkelen. 


Volgens de lokale autoriteiten zijn de afgelopen vijf maanden zeker vijf jonge komodovaranen uit Rinca, een eiland dat deel uitmaakt van het Komodo Nationaal Park, verkocht aan handelaren die de dieren naar Bali en Java wilden smokkelen via Labuan Bajo. Voor de overtocht van Rinca naar Labuan Bajo werden kleine, houten vissersbootjes gebruikt. 


Van de vijf verhandelde dieren, slaagden handelaren erin drie reptielen naar Java en Bali te smokkelen waar ze werden gekocht door verzamelaars. Twee jonge komodovaranen overleefden het niet en kwamen niet verder dan Labuan Bajo. 


28 miljoen rupiah


De jonge komodovaranen worden door de handelaar voor een bedrag van 2 miljoen Indonesische rupiah (+/- 120 euro) per dier gekocht van lokale bewoners. De handelaar neemt de reptielen vervolgens mee naar Bali en Java waar ze voor een bedrag van 28 miljoen rupiah (+/- 1600 euro) per dier worden verkocht aan verzamelaars.  


Labuan Bajo is de toegangspoort tot het Komodo Nationaal Park. Het park, dat door de Indonesische regering als beschermd gebied is aangemerkt, is opgericht in 1980 ter bescherming van de komodovaraan en zijn leefomgeving. Het park bestaat uit de grotere eilanden Komodo, Rinca en Padar en een aantal kleinere eilanden. Het park is in 1991 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.