Medewerkers van een neushoornreservaat op het Indonesische eiland Sumatra kunnen hun geluk niet op. Nog geen twee maanden na de geboorte van een uiterst zeldzame Sumatraanse neushoorn, mag het reservaat opnieuw een nieuwe bewoner verwelkomen. 


Op zaterdag 25 november 2023 om 04.00 uur lokale tijd, tien dagen eerder dan de uitgerekende datum, is in het Way Kambas neushoornreservaat een Sumatraanse neushoorn geboren. Met de geboorte van het kalf komt het aantal Sumatraanse neushoorns in het reservaat op tien. 


Het kalf, een mannetje van ongeveer 25 kilogram, en zijn moeder maken het goed. 


Zoon van ...


Het kalf, dat nog geen naam heeft, is de zoon van moeder Delilah (2016) en vader Harapan (2007). Het is de eerste succesvolle geboorte voor Delilah, die overigens in hetzelfde reservaat geboren is als onderdeel van een fokprogramma. 


Vader Harapan is geboren in de dierentuin van Cincinatti, VS, in 2007, en woont sinds 2015 in het Way Kambas reservaat in het Zuid-Sumatraanse Lampung. Harapan is de laatste Sumatraanse neushoorn ter wereld die naar Indonesië werd gerepatrieerd, wat tevens aangeeft dat er alleen nog in Indonesië Sumatraanse neushoorns leven, aldus het Indonesische ministerie van Milieu en Bosbouw. 


Ernstig bedreigd


Het fokprogramma in het Way Kambas reservaat bestaat sinds 1998. Het is het enige reservaat ter wereld waar een fokprogramma is opgezet voor Sumatraanse neushoorns waar de dieren zich in een zo natuurlijk mogelijke omgeving kunnen voortplanten. Sinds de oprichting ervan, heeft het fokprogramma in het reservaat vijf jongen voortgebracht, namelijk Andatu (2012), Delilah (2016), Sedah Mirah (2022), een op 30 september 2023 geboren kalf dat nog geen naam heeft, en het op 25 november geboren kalf.


Sumatraanse neushoorns leven alleen in vier geïsoleerde regio’s op de Indonesische eilanden Sumatra en Kalimantan. Neushoornreservaat Way Kambas op Sumatra is daar een van. De Sumatraanse neushoorn is wettelijk beschermd in Indonesië. Het dier staat op de IUCN rode lijst van bedreigde diersoorten en wordt geclassificeerd als ernstig bedreigd. De populatie Sumatraanse neushoorns neemt af en er zijn volgens de internationale unie voor natuurbescherming slechts 30 volwassen dieren over.