Tientallen internationale beroemdheden, onder wie Clint Eastwood, Charlize Theron en Billie Eilish, willen dat president Joko 'Jokowi' Widodo een eind maakt aan de wrede handel in honden- en kattenvlees in heel Indonesië. Hun oproep staat in een brief die is opgesteld samen met bekende artiesten uit Indonesië


De oproep komt na de redding van wanhopige dieren van de Tomohon-markt in de provincie Noord-Sulawesi. In juli dit jaar werkten de lokale autoriteiten van Tomohon samen met dierenbeschermingsorganisaties om de handel in en het slachten van honden en katten voor menselijke consumptie op deze 'macabere markt' definitief een halt toe te roepen. De resterende levende dieren, die werden aangetroffen in het slachthuis op de markt, werden gered. 


Jaarlijks worden ruim 130 duizend honden en talloze katten geslacht op openbare markten op het Indonesische eiland Sulawesi, schrijft dierenbeschermingsorganisatie Humane Society International (HSI). 


De traditionele markt in Tomohon staat bekend als de beruchtste markt van Indonesië waar naast honden- en kattenvlees ook vlees van dieren zoals apen, ratten en vleermuizen wordt verkocht. De dieren worden er ter plekke (levend) geslacht, vaak onder erbarmelijke omstandigheden.Landelijk verbod


In de brief die gericht is aan president Jokowi spreken de beroemdheden vol lof over leiders in heel Indonesië die actie hebben ondernomen om de handel in honden- en kattenvlees in hun regio uit te roeien. Door hun inspanniingen zijn tienduizenden honden en katten aan een gruwelijke dood ontsnapt. Tot nu toe hebben 28 regio's in het land, waaronder Jakarta en Tomohon, een reeks richtlijnen en verordeningen aangenomen om de wrede handel in honden- en kattenvlees te verbieden. 


Maar, dat is niet genoeg, vinden de ondertekenaars. In de brief dringen zij dan ook aan op het invoeren van een landelijk verbod. 


Merendeel van de Indonesiërs


In de brief, die ook is ondertekend door Indonesische beroemdheden, onder wie Cinta Laura Kiehl, Luna Maya and Prilly Latuconsia, wordt benadrukt dat een overweldigende meerderheid in Indonesië en daar buiten, een verbod willen zien. De Indonesische sterren steunen alle inspanningen die gericht zijn op de bescherming van dieren tegen wreedheid en uitbuiting.