Indonesië overweegt om toeristen uit 20 landen een visumvrijstelling te verlenen. Het gaat om landen die het hoogste aantal toeristen leveren. 


Na een vergadering in het presidentieel paleis in Jakarta op donderdag 7 december 2023, waarbij onder meer vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de immigratiedienst het het ministerie van Justitie aanwezig waren, zei minister Sandiaga Uno in een persconferentie dat zijn ministerie heeft voorgesteld 20 landen een visumvrijstelling te verlenen. Het gaat om landen die het hoogste aantal buitenlandse toeristen leveren. 


Landen die in aanmerking komen voor een visumvrijstelling: 


 1. Australië
 2. China
 3. India
 4. Verenigde Staten
 5. Zuid-Korea
 6. Groot-Brittannië
 7. Frankrijk
 8. Duitsland
 9. Nederland
 10. Japan
 11. Rusland
 12. Taiwan
 13. Nieuw-Zeeland
 14. Italië
 15. Spanje

Bovengenoemde 15 landen hebben de afgelopen maanden de meeste toeristen geleverd aan Indonesië, waarbij Australië de lijst aanvoert. 

De overige vijf landen betreffen landen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Indonesische economie middels investeringen. Het gaat om vijf landen uit het Midden-Oosten. 

De minister noemt in de persconferentie de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Qatar. Welke twee landen uit het Midden-Oosten de lijst van 20 completeren, heeft minister Sandiaga Uno niet bekendgemaakt. 

Nog niet definitief


Indonesië hoopt met dit visumbeleid meer toeristen te trekken en de economische groei op te krikken. Het voorstel zal de komende maand grondig worden bestudeerd om te kijken of genoemde doelstellingen kunnen worden behaald en of de landen die op de lijst staan door alle betrokken partijen groen licht krijgen. 


Het zou dus weleens zo kunnen zijn dat de lijst van 20 landen, na bestudering van de visumvrijstelling, ingekort of uitgebreid kan worden. Met andere woorden, de lijst is nog niet definitief. Er kunnen dus nog landen worden toegevoegd aan, of geschrapt worden van de lijst.


Visumvrijstelling 2016-2020


In 2016 kwamen 169 landen, waaronder ook Nederland, in aanmerking voor visumvrij reizen naar Indonesië. Vanwege de coronapandemie besloot de Indonesische regering de visumvrijstelling tot nader order op te schorten. 


Naarmate de situatie rond het coronavirus verbeterde, gaf Indonesië weer groen licht aan tien ASEAN-landen (Brunei Darussalam, Filipijnen, Cambodja, Laos, Maleisië, Myanmar, Singapore, Thailand, Timor Leste en Vietnam) om visumvrij naar Indonesië te reizen. De overige 159 landen kregen de mogelijkheid om Indonesië binnen te reizen met een visum