Een buitenlandse toeriste kon niets anders doen dan hulpeloos toekijken hoe een aapje in het apenbos in Ubud haar paspoort in stukken scheurde. Stelende aapjes bij toeristische attracties op Bali. Je kan er niet genoeg gewaarschuwd voor worden. 


Vastgelegd op film


Een toeriste uit Portugal wist niet wat haar overkwam toen ze eerder deze maand Monkey Forest Ubud bezocht. Een van de vele aapjes in het bos wist in het bezit te komen van het paspoort dat de vrouw bij zich droeg. 


Verschillende pogingen van de vrouw om haar reisdocument terug te bemachtigen mochten niet baten. Ze kon niets anders doen dan toekijken hoe het aapje haar paspoort in stukkken scheurde. Dit alles is te zien op een filmpje dat is gemaakt door een lokale bewoonster van het eiland.  


Banaan? 


Op het filmpje is ook te zien hoe de vrouw het aapje een stuk papier gaf in een poging haar paspoort terug te krijgen. Het dier toonde echter geen interesse. Misschien dat de vrouw beter voedsel had moeten gebruiken als ruilmiddel? Onderzoek uitgevoerd bij de Uluwatu-tempel toont namelijk aan dat apen best bereid zijn te onderhandelen met 'hun slachtoffer'. Volgens het onderzoek wordt voedsel door de aapjes als hét geschikte ruilmiddel beschouwd.


Het ziet ernaar uit dat de vrouw de hulp van de Portugese ambassade in Indonesië moet inschakelen, want als we de beelden mogen geloven, is haar reisdocument, na de actie van het aapje, onbruikbaar geworden. Een beschadigd paspoort is namelijk niet geldig. Er zal dus een nieuw reisdocument aangevraagd moeten worden.