Op woensdag 14 februari 2024 is het zover. Vanaf genoemde datum gaan buitenlandse toeristen toeristenbelasting betalen voor een bezoek aan het Indonesische eiland Bali. Een aantal groepen buitenlanders is echter uitgezonderd van het betalen van de tax.
 

Zeven groepen buitenlanders zijn uitgezonderd van het betalen van de tax: 


  1. Houders van een diplomatiek/dienstvisum;
  2. Bemanningsleden van zee- en luchtvaart;
  3. Houders van een beperkte verblijfsvergunning (KITAS) en houders van een permanente verblijfsvergunning (KITAP); 
  4. Houders van een visum voor gezinshereniging;
  5. Houders van een studentenvisum;
  6. Houders van een 'gouden visum';
  7. Houders van een zakelijk visum.


Bovengenoemde groepen dienen wel eerst een aanvraag te doen voor vrijstelling van het betalen van de toeristen tax. De aanvraag dient minimaal een maand vóór aankomst ingediend te zijn. Echter wordt er ook gesproken over tenminste 5 dagen voor aankomst. Aanvraag voor vrijstelling geschiedt via de Love Bali website of app. 


Milieu en cultuurDe toeristenbelasting bedraagt 150 duizend rupiah per persoon, omgerekend is dat ongeveer 10 euro. Het geld gaat naar initiatieven ter bescherming van het milieu en de cultuur van Bali. 


De toeristenbelasting kan betaald worden via de website Love Bali, de Love Bali-app, of bij aankomst op de luchthaven. in de haven of een andere toegangspoort tot het eiland. Dat staat in de verordening van de gouverneur van Bali. Indonesische media schrijven dat de tax ook betaald kan worden via een reisbureau of in het hotel op het eiland.