Minister Prabowo Subianto van defensie ligt op koers om de volgende president van Indonesië te worden. Volgens de eerste uitslagen op basis van een 'snelle telling' (quick count) heeft de 72-jarige ex-generaal meer dan de helft van de stemmen gekregen. 


Hoewel de officiële telling pas over ongeveer een maand bekend zal zijn, geven de snelle tellingen, uitgevoerd door Indonesische peilingbureaus, een vrij nauwkeurig beeld van de resultaten. Volgens de voorlopige tellingen gaat Prabowo aan de leiding met ruim 57 procent van de stemmen. Bij meer dan de helft van de stemmen, is geen tweede ronde meer nodig. 


Tegenkandidaten Anies Baswedan en Ganjar Pranowo krijgen volgens de voorlopige tellingen respectievelijk 25 en 16 procent van de stemmen. 


Voor alle Indonesiërs


Tijdens een bijeenkomst enkele uren na sluiting van de stembureaus en bijgewoond door zijn aanhangers, zei Prabowo dankbaar te zijn voor de voor de voorlopige resultaten. Die hebben duidelijk een overwinning laten zien voor zijn team, in één ronde.


Maar, voegde hij eraan toe, het is belangrijk niet arrogant en euforisch te zijn, maar nederig te blijven. Want, aldus de defensieminister, de uitslag is een overwinning voor alle Indonesiërs.


Duister verleden


Prabowo Subianto wordt gezien als een controversieel figuur. De voormalige bevelhebber van de elitetroepen wordt achtervolgd door beschuldigingen van mensenrechtenschendingen, ontvoeringen en vermissingen van studenten en activisten die zich eind jaren negentig verzetten tegen het autoritaire regime van toenmalig president Soeharto. Wijlen president Soeharto was tevens Prabowo's schoonvader. 


Prabowo heeft overigens altijd ontkend schuldig te zijn aan mensenrechtenschendingen en is daar ook nooit voor veroordeeld. 


Schattig


Op sociale media voerde de minister van defensie echter een vrolijke campagne die zijn imago behoorlijk heeft opgekrikt. Prabowo transformeerde van een strenge, serieuze soldaat naar een schattig opaatje dat wel in was voor een grapje én een dansje. 


Een campagne die zeer effectief bleek te zijn, met name onder jonge kiezers die weinig kennis hebben van zijn verleden én die meer dan de helft uitmaken van de 205 miljoen kiesgerechtigden in Indonesië. 


De presidentsverkiezingen van 2024 zijn de vierde presidentsverkiezingen voor Prabowo, sinds 2019 minister van Defensie in het kabinet van president Joko 'Jokowi' Widodo. In 2009 deed Prabowo mee als running mate van Megawati Soekarnoputri. In 2014 en 2019 nam Prabowo het als presidentskandidaat op tegen Jokowi. 


Prabowo en Jokowi


Prabowo heeft tijdens de verkiezingscampagne altijd gezegd het beleid van Jokowi, die er twee ambtstermijnen op heeft zitten, voort te willen zetten. Jokowi kwam recentelijk onder zware kritiek te staan toen het constitutioneel hof van Indonesië bepaalde dat kandidaten die jonger zijn dan 40 jaar mogen meedingen naar het (vice)presidentschap, mits zij eerder het ambt van regionaal hoofd hebben bekleed, of dat ambt momenteel bekleden.


De uitspraak van het hof heeft de weg vrijgemaakt voor de oudste zoon van president Jokowi, de 36-jarige burgemeester van Solo (Midden-Java) Gibran Rakabuming Raka, om deel te nemen aan de presidentsverkiezingen van 2024 als running mate van Prabowo Subianto.